H σημασία των νανουρισμάτων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

harry-roseland-mother-and-childΑπό τη στιγμή που η ακοή, είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες ικανότητες στα νεογέννητα, τα μωρά έχουν την ανάγκη να καλλιεργηθούν μουσικά από τη στιγμή της γέννησης τους. Πολλά μαιευτήρια μάλιστα, καταπραΰνουν τα βρέφη, βάζοντας τους ηχογραφημένη μουσική σπουδαίων συνθετών όπως Brahms, Handel και Mozart. Η επίδραση στα βρέφη είναι εντυπωσιακή, κατά τα λεγόμενα των ιατρών. Σε ορισμένα άλλα νοσοκομεία, υπάρχει πρόγραμμα διοχέτευσης μουσικής νανουρίσματος, στο χώρο όπου η μητέρα θηλάζει το βρέφος.
Έτσι, νανουρίσματα από τους μεγαλύτερους συνθέτες και αυθόρμητες μελωδίες που σιγοτραγουδιούνται με αγάπη, φέρνουν τη γαλήνη και τον ύπνο σε αμέτρητα μωρά. Για πολλές γενιές, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν τραγουδήσει νανουρίσματα στα μωρά τους, κρατώντας τα στην αγκαλιά τους και κουνώντας τα ελαφρώς μέχρι να κοιμηθούν. Ωστόσο, η σύγχρονη έρευνα μόλις αρχίζει να ανακαλύπτει την πλήρη σημασία του νανουρίσματα. Τα απαλά, ρυθμικά τραγούδια, φέρνουν μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας στο ευαίσθητο βρέφος. Εκτός από την αίσθηση της χαλάρωσης, το κούνημα και το τραγούδι, βοηθούν το βρέφος να εξοικειωθεί με τα «συναισθήματα» του ήχου και της κίνησης. Χωρίς αυτή την ήπια εισαγωγή στην επαφή με τη μουσική, τα βρέφη θα συνεχίσουν να αντιδρούν με ένα ξάφνιασμα, σε απότομες κινήσεις, δυνατούς ήχους και θορύβους.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του νανουρίσματος, είναι η επικοινωνία που λαμβάνει χώρα μεταξύ της μητέρας και του μωρού. Ένα βρέφος συχνά ανταποκρίνεται άμεσα σε αυτόν που του τραγουδά, με γουργουρίσματα και κουβεντούλες, και έτσι του ενθαρρύνεται η ανάπτυξη του λόγου και του τραγουδιού.
François_Riss_LullabyΣτο σημερινό τεχνολογικό κόσμο, οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τη μουσική που παράγεται από κορυφαίους επαγγελματίες του ήχου. Είναι κατανοητό ότι, όταν οι ίδιοι προσπαθούν να συγκριθούν με επαγγελματίες, πιθανόν να αισθάνονται ανεπαρκείς για να παράγουν μουσική οι ίδιοι. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, να ανησυχούν για την ποιότητα της φωνής και του τραγουδιού τους. Έτσι, μερικοί δεν θα επιχειρήσουν να τραγουδήσουν καθόλου με ή στα τα παιδιά τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι γονείς να τραγουδούν στα μωρά τους, ακόμη κι αν δεν τα καταφέρνουν καλά.
Αν και τα νανουρίσματα, έρχονται συνήθως με φυσικότητα στα χείλη μας, μερικοί μπορεί να χρειαστούν μερικές συμβουλές για το πως να το κάνουν. Η εισαγωγή των βρεφών, στον κόσμο των ήχων και της μουσικής, μπορεί να βελτιωθεί με διάφορους τρόπους και με ποικίλες ποιότητες ήχων, ρυθμών και τραγουδιών. Ας δούμε μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις:

 – Φτιάξε μια playlist, από αγαπημένα νανουρίσματα. Αν είναι δυνατόν, να μάθεις τους στίχους απ’ έξω. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς πολλοί από τους σημερινούς νέους γονείς, δεν έχουν αναμνήσεις από νανουρίσματα και δεν είναι εξοικειωμένοι με τα λόγια. Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία με νανουρίσματα στην αγορά, μαζί με μουσικά CD, όπως “Τα πρώτα μου νανουρίσματα” και “Νανουρίσματα από την Ονειροχώρα” καθώς και πολλά άλλα. Ωστόσο, τα CD θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως συμπλήρωμα ή ως βοήθημα κατά την εκμάθηση νέων τραγουδιών. Θα πρέπει πάντα να είναι παρούσα η φωνή του γονέα ή του δασκάλου.
Μερικά μωρά, προτιμούν ένα συγκεκριμένο νανούρισμα, περισσότερο από όλα τα άλλα. Ωστόσο, μην περιορίσεις το τραγούδι σου μόνο σε αυτό το κομμάτι. Δοκίμασε να τραγουδίσεις διάφορα νανουρίσματα. Τα βρέφη απολαμβάνουν την ποικιλία και τις αλλαγές στο ρυθμό.
– Καθώς νανουρίζεις το μωρό, να του χαμογελάς ζεστά, κοιτώντας το απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια. Αυτό το είδος του «δεσίματος», δημιουργεί ικανοποίηση και ασφάλεια στο βρέφος.

 

Περισσότερα άρθρα