H εγκυμοσύνη στην δεκαετία των 30
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

H εγκυμοσύνη στην δεκαετία των 30

July 27, 2019

author:

Parenting.gr

H εγκυμοσύνη στην δεκαετία των 30

Happy pregnant womanΥπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να επιλέξεις να γίνεις μητέρα στα 30 και πάνω. Μερικοί από αυτούς είναι ότι χρειαζόσουν χρόνο για να οικοδομήσεις την σταδιοδρομία σου, ή ίσως ότι αναζητούσες το σωστό πρόσωπο για να κάνετε παιδιά.

Ποιες είναι οι πιθανότητές να μείνω έγκυος στα 30 μου;

Οι πιθανότητές σου είναι πολύ καλές. Στη δυτική Ευρώπη, πλέον τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 34. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι είναι πολύ πιο εύκολο να μείνεις έγκυος στις αρχές των ’30 σου σε σχέση με τα τέλη της δεκαετίας. Γι ‘αυτό είναι καλύτερα να μην περιμένεις για πολύ καιρό πριν προσπαθήσεις, ειδικά αν θέλεις περισσότερα από ένα παιδιά.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της μητρότητας στα 30 μου;

Πλεονεκτήματα
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να γίνεις μητέρα κατά τη δεκαετία των ’30.
Είναι πιο πιθανό να είσαι εξασφαλισμένη επαγγελματικά και πιο συνειδητοποιημένη ως προς το σύντροφό σου. Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα παρέχουν μια σταθερή βάση για την καλλιέργεια της οικογένειάς σας. Αν επιστρέψεις στην εργασία σου, είναι πιο πιθανό να διατηρήσεις τα κέρδη σου υψηλά. Από αυτή την άποψη, ένα διάλειμμα από τη δουλειά τώρα, μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ευελιξία από ότι θα το κάνεις στη δεκαετία των ’40. Γιατί αν είσαι πάνω από 40 μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διακόψεις μια καλά εδραιωμένη καριέρα να κάνεις παιδί.
Επίσης, οι νέες μητέρες στη δεκαετία των ’30 έχουν πολλές δυνάμεις και αντοχές, ιδιότητες που είναι απαραίτητες για την ανατροφή των μικρών παιδιών. Επίσης, είναι πιθανό να γνωρίζεις τον εαυτό σου καλύτερα τώρα από ότι όταν ήσουν στη δεκαετία των ’20.Επιπλέον είναι πιθανό να είναι πιο ευέλικτη από ότι θα είσαι στη δεκαετία των ’40.
twins-mother-wellington-jo-frances-parent-and-child-photo-gallery-1021x1024Κατά τη δεκαετία των ’30 είναι αυξημένες οι πιθανότητες να έχεις δίδυμη κύηση, ακόμα και χωρίς θεραπείες. Οπότε θα μπορέσεις να ολοκληρώσεις την οικογένεια με μια εγκυμοσύνη!  Σύμφωνα με τα στοιχεία:
– για μητέρες στη δεκαετία των ’20 , 1 στις 16 εγκυμοσύνες καταλήγει σε δίδυμα
– για μητέρες ηλικίας 35 έως 39, 1 στις 5 εγκυμοσύνες καταλήγει σε δίδυμα
Όλα είναι στις ορμόνες. Τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης, που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια κύκλου σου, αυξάνεται με την ηλικία. Το ορμονικό αυτό κύμα, δημιουργεί την πιθανότητα να απελευθερωθούν περισσότερα από ένα ωάρια, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός πολλαπλού τοκετού.

Μειονεκτήματα

Τα καλά νέα είναι ότι είναι πολύ πιθανό να συλλάβεις φυσιολογικά και να αποκτήσεις ένα υγιές μωρό κατά τη δεκαετία των ’30 σου. Ωστόσο, ο χρόνος έχει αρχίσει να εξαντλείται, ιδίως μετά την ηλικία των 35, που η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται. Στις αρχές των ’30, οι πιθανότητές να μείνεις έγκυος είναι μόνο ελαφρώς χαμηλότερες από ότι στα τέλη των ’20.
Αν όμως είσαι πάνω από 35, δυστυχώς, οι πιθανότητές να έχεις μια επιτυχή εγκυμοσύνη είναι χαμηλότερες. Ο αριθμός των αποβολών επίσης αυξάνεται αργά αλλά σταθερά σε σχέση με την ηλικία. Αν είσαι μια μέλλουσα μητέρα άνω των 35 ετών, είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανιστούν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη σου. Η ηλικία των 35 είναι επίσης το σημείο όπου το σύνδρομο Down και άλλες παθήσεις γίνονται περισσότερο πιθανές. Από την ηλικία των 30 έως 34 ετών, οι πιθανότητες να γεννήσεις ένα μωρό με σύνδρομο Down είναι περίπου 1 στις 1.200. Όταν όμως είσαι ηλικίας μεταξύ 35 και 39 ετών, οι πιθανότητές ανεβαίνουν περίπου σε 1 στις 700.
Όλες οι γυναίκες μπορούν να κάνουν εξετάσεις στην εγκυμοσύνη για γενετικές ασθένειες, όπως το σύνδρομο Down. Η ηλικία συνυπολογίζεται ώστε να δώσει το αποτέλεσμα για τον κίνδυνο το μωρό σου να έχει κάποιο πρόβλημα. Έτσι, αν μείνεις έγκυος σε αυτήν την ηλικία ή αργότερα, θα παραπεμφθείς σε επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
– αμνιοπαρακέντηση, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ενός δείγματος αμνιακού υγρού.
– λήψη τροφοβλάστης, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ιστού από τον πλακούντα.
caesarian_scar_c-section-612x300Η γέννηση με καισαρική είναι πιο πιθανή για γυναίκες άνω των 35 ετών. Όσες θα γίνουν για πρώτη φορά μαμάδες σε αυτή την ηλικία έχουν 40% πιθανότητες για καισαρική τομή, σε σύγκριση με το 14% που αφορά όσες θα γίνουν μητέρες για πρώτη φορά στη δεκαετία των ’20 τους. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ο λόγος που η καισαρική τομή παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά στις μέλλουσες μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας. Θα μπορούσε να είναι εν μέρει επειδή οι γιατροί τείνουν να θεωρούν ότι οι μεγαλύτερες εγκυμονούσες χρειάζονται περισσότερη φροντίδα, ακόμη και αν η εγκυμοσύνη τους πηγαίνει καλά.
Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια για να συλλάβεις, είναι επίσης καλύτερο να ξεκινήσεις τις προσπάθειες στις αρχές των ’30 σου. Οι θεραπείες γονιμότητας, όπως η σπερματέγχυση και η εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι πιο επιτυχημένες σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 έως 35 ετών.

Τι μπορώ να κάνω για να μείνω έγκυος άμεσα;

Ανεξάρτητα από την ηλικία, υπάρχουν βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να δώσεις στον εαυτό σου την καλύτερη ευκαιρία για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό. Διάβασε τις συμβουλές μας για να προετοιμάσεις το σώμα σου για την εγκυμοσύνη.

Originally posted 2014-09-05 11:59:58.