H άσκηση δεν βοηθάει μόνο στην υγεία αλλά και στη συμπεριφορά
Τα πλεονεκτήματα της σωματικής άσκησης για την υγεία των παιδιών είναι, κατά κύριο λόγο, γνωστά στον περισσότερο κόσμο. Ιδιαίτερα για τα παιδιά η σωματική άσκηση έχει συνδεθεί με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, νεανικού διαβήτη και άλλων νοσημάτων. Επίσης, τα δραστήρια και αθλητικά παιδιά, εκτός από πιο υγιή είναι και πιο ευτυχισμένα. Ο λόγος είναι ότι όσο οι μυς και τα οστά δυναμώνουν τόσο ευεργετείται και η ψυχική τους υγεία. Η άσκηση τους φτιάχνει τη διάθεση χάρη στις ενδορφίνες που παράγονται κάθε φορά που ασχολούνται με μία αθλητική δραστηριότητα που τους είναι ευχάριστη. Οι ενδορφίνες, εκτός των άλλων, έχουν την ικανότητα να ηρεμούν τα παιδιά και να μειώνουν την αδρεναλίνη, που ευθύνεται για το άγχος. Ακόμα και μια απλή μορφή άσκησης απαλύνει τον πόνο και σβήνει πιθανά συμπτώματα μελαγχολίας ή ακόμα και κατάθλιψης.
Πρόσφατα όμως η άσκηση κέρδισε κι άλλο «έδαφος» καθώς συνδέθηκε και με τη συμπεριφορά των παιδιών. Μία πρόσφατη έρευνα απέδειξαν ότι η γυμναστική βοηθά τα παιδιά να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους και κατά συνέπεια να συγκρατηθούν και να συμπεριφερθούν καλύτερα.
Πιο συγκεκριμένα στην έρευνα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό παιδιατρικής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως δείγμα παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών με σημαντικές διαταραχές συμπεριφοράς. Τα παιδιά κλήθηκαν να κάνουν δυο φορές την εβδομάδα ποδήλατο και στατικό ποδήλατο (για 40 λεπτά) και παράλληλα να κοιτούν ένα σχετικό εικονικό σκηνικό. Κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η άσκηση βοήθησε και εκπαίδευσε τον εγκέφαλο των παιδιών να διαχειρίζεται ζητήματα που τα απασχολούσαν και τους χάρισε την ικανότητα του ελέγχου και του συντονισμού των κινήσεων τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα παιδιά κατόρθωσαν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους και κατά συνέπεια να εξελιχθούν-βελτιωθούν κοινωνικά και πνευματικά. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει, συνδυαστικά με την ψυχιατρική θεραπευτική αγωγή ακόμα και ως μέσο θεραπείας της παιδικής κατάθλιψης.

Οι ειδικοί που επιμελήθηκαν τη συγκεκριμένη έρευνα, υποστηρίζουν θερμά τη σχέση και σύνδεση μυαλού και σώματος και πιστεύουν ότι αυτές οι δυο δυνάμεις μπορούν συνδυαστικά να ενισχύσουν ένα παιδί (ή ακόμα και έναν ενήλικα) να δαμάσει τις ίδιες του τις ασθένειες.
Είναι σημαντικό, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία να αναπτύξουν και να εξελίξουν αυτή τη σχέση σώματος – μυαλού, προκειμένου να είναι έτοιμα και δυνατά να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στη ζωή τους. Οφείλουμε σαν γονείς να εξηγήσουμε τη δύναμη και τη δυναμική της άσκησης και να γίνουμε κι εμείς πρότυπα προς μίμηση. Προφανώς, δεν μπορούμε να πείσουμε έναν παιδί να αθληθεί, να κουραστεί και να ιδρώσει από τον καναπέ μας!
Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι όταν «κινούν» το σώμα τους, κινείται και το μυαλό τους. Κινείται και «περπατάει» προς τα μπρος, προς ένα καλύτερο μέλλον μακριά από εντάσεις και άγχη. Κινείται προς μια καλύτερη και ελεγχόμενη συμπεριφορά και μια πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής. Κινείται προς την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την ανάπτυξη.
Άσκηση, λοιπόν, δεν σημαίνει μόνο υγεία και καλή ψυχολογία αλλά σημαίνει και σωστή και ελεγχόμενη συμπεριφορά. Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες για να αγαπήσουν τα παιδιά τον αθλητισμό και να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματά του.