Γονείς μαθητών στην Χίο λένε όχι στις δομές εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα
Επικαιρότητα

Γονείς μαθητών στην Χίο λένε όχι στις δομές εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα

January 17, 2023

author:

Parenting.gr

Γονείς μαθητών στην Χίο λένε όχι στις δομές εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα

1.130 γονείς μαθητών στην Χίο έστειλαν εξώδικο στους διευθυντές των σχολείων της Χίου αλλά και στους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, ζητώντας να μην λειτουργήσουν οι Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, αλλά να δημιουργηθούν άλλες μέσα στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας αλλά και σε φορείς εκπαίδευσης. Ομοίως στον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, στον Δήμαρχο του νησιού, στον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας καθώς και στην Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χίου.

Τι αναφέρουν στον εξώδικό τους οι γονείς; Ότι αν και σεβαστό το δικαίωμα των προσφύγων στην εκπαίδευση, αποτελεί υποχρέωση του κράτους να κάνει πράξη χωρίς τη συμμετοχή Μ.Κ.Ο.
«Εμείς, οι κάτοικοι των νησιών αυτών, είμαστε εκείνοι που έχουμε επωμιστεί σχεδόν όλο το βάρος αυτής της κατάστασης, κάτι που δεν φαίνεται όμως να θέλουν να κατανοήσουν σε πρακτικό τουλάχιστον επίπεδο, οι ιθύνοντες. Είναι όμως ο σχεδιασμός του υπουργείου σωστά μελετημένος σε όλες τις παραμέτρους του και τέτοιος που να λειτουργήσει το εγχείρημα υπέρ όλων των παιδιών; (…) Απάντηση δίνει η μέχρι τώρα ασυνέπεια σε όλο το φάσμα διαχείρισης του μεταναστευτικού, η χαώδης απόσταση ανάμεσα στις κατά καιρούς εξαγγελίες και υποσχέσεις και τα αποτελέσματα αυτών, καθώς και η υποχρέωση μας ως γονείς και ως πολίτες , που μας οδηγεί να επισημάνουμε τα κακώς κείμενα τα οποία εντοπίζουμε. Η εξέλιξη και η παγίωση που έχει λάβει το όλο πρόβλημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού, μας κατέστησε ορθολογικούς και επιφυλακτικούς», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι γονείς επισημαίνουν ότι αντιτίθενται στην δημιουργία ΔΥΕΠ ή ΖΕΠ γενικώς (και όχι μόνο για αυτά του 2018 -19 ) στα σχολεία του Νομού και ζητούν την δημιουργία Δ.Υ.Ε.Π εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, αφού όπως αναφέρουν αυτή είναι η λύση με τα ελάχιστα προβλήματα για όλους.

Originally posted 2018-10-05 10:08:30.