Γιατί το μωρό μου έχει πεταχτό αφαλό;
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Γιατί το μωρό μου έχει πεταχτό αφαλό;

March 12, 2018

author:

Parenting.gr

Γιατί το μωρό μου έχει πεταχτό αφαλό;

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας ότι το αν το μωρό σας έχει αφαλό πεταχτό ή όχι, δεν είναι κάτι που εξαρτάται από εσάς. Απλώς συμβαίνει. Υπάρχουν αρκετοί μύθοι σχετικά με το πώς πετάγεται έξω ο αφαλός του μωρού, αλλά όπως είπαμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από μύθοι. Από τη στιγμή που ο αφαλός δεν προκαλεί πόνο στο μωρό σας και εσείς διατηρείτε την περιοχή του αφαλού καθαρή, δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχείτε.

Το πώς διαμορφώνεται ο αφαλός του μωρού σας δεν έχει καμία σχέση με το πώς κόπηκε ο ομφάλιος λώρος ή με οτιδήποτε άλλο συνέβη κατά τη διάρκεια του τοκετού. Και φυσικά, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι εσείς για να αλλάξετε το σχήμα του αφαλού του μωρού σας. Θα ήταν και λάθος και επικίνδυνο να κάνετε οτιδήποτε διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή σας προτείνουν οι φίλες σας χωρίς τη συμβουλή του παιδιάτρου. Ο αφαλός που πετάγεται προς τα έξω, δεν υπονοεί καμία πάθηση για το παιδί και κανένα πρόβλημα αν φυσικά δεν υπάρχει πόνος.

Πώς θα περιποιηθείτε τον αφαλό του μωρού σας

Ο αφαλός του μωρού σας χρειάζεται και εκείνος περιποίηση όπως οτιδήποτε άλλο πάνω του. Κάπως έτσι, θα πρέπει να διατηρείτε καθαρό τον αφαλό του μωρό σας. Όταν κάνετε μπάνιο στο μωράκι σας, θα πρέπει στη συνέχεια να το στεγνώνετε καλά, επιμένοντας στην περιοχή του αφαλού χωρίς όμως να σκουπίζετε δυνατά ή με ένταση και με άγρια πετσέτα. Θα πρέπει να στεγνώνετε την περιοχή ταμποναριστά, ήρεμα και ήπια και με την πιο απαλή πετσέτα που έχετε για το μωρό σας. Ακόμη, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας σχετικά με το σαπούνι που χρησιμοποιείτε και για το ενδεχόμενο να περνάτε με οινόπνευμα την περιοχή αμέσως μετά. Κάποιοι το συνιστούν ενώ άλλοι όχι. Και τέλος, φροντίστε ώστε το πάνω μέρος της πάνας να μην καλύπτει την περιοχή του αφαλού ώστε να μπορεί να αναπνέει σωστά.

Ενδείξεις ομφαλοκήλης

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται όταν μια αδυναμία του μυός στην περιοχή του αφαλού, επιτρέπει στους ιστούς της κοιλιάς να προεξέχουν. Ο ομφάλιος λώρος που μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά από τη μητέρα στο έμβρυο, περνά μέσα από το μυικό σύστημα της κοιλιάς, δημιουργώντας μια περιοχή στην οποία εύκολα θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κήλη. Αυτό είναι κάτι που εμφανίζεται στο μωρό πριν τη γέννησή του και το συναντάμε συνηθέστερα σε βρέφη που γεννιούνται με χαμηλό βάρος. Οι ομφαλοκήλες γενικά μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται μετά την γέννηση του μωρού και η χειρουργική αποκατάστασή τους απαιτείται όταν ξεπερνούν τα 2 εκατοστά και αφού το παιδί είναι μεγαλύτερο των 4 ή 5 ετών και η αμφαλοκήλη παραμένει.