Γιατί τα μωρά λατρεύουν τα μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας;
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Γιατί τα μωρά λατρεύουν τα μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας;

April 12, 2018

author:

Parenting.gr

Γιατί τα μωρά λατρεύουν τα μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας;

Τα βρέφη λατρεύουν να βάζουν στο στόμα τους παιχνίδια. Τους αρέσει να τα δαγκώνουν, να τα μασάνε να τα πιπιλούν με τις ώρες. Γιατί όμως τους αρέσουν τόσο πολύ τα μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας;

Η οδοντοφυΐα είναι μια πολύ παράξενη περίοδος και για το μωρό που βγάζει τα δοντάκια του και για τους γονείς, που έχοντας ακούσει και διαβάσει εμπειρίες άλλων γονέων με την οδοντοφυΐα των παιδιών τους, αγχώνονται και ανησυχούν πολύ. Η ενόχληση που νιώθει το μωρό όταν βγάζει τα δοντάκια του, δεν προκύπτει όταν αυτά αρχίζουν να φαίνονται μέσα στο στοματάκι του αλλά πολύ νωρίτερα. Κάπως έτσι, ένα μωρό που δεν έχει εμφανίσει τα νεογιλά του δοντάκια να σκάνε, μπορεί να νιώθει εσωτερικά την ενόχλησή τους.

Τα μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας, παρηγορούν τα μωρά. Το δυνατό μάσημά τους, το πιπίλισμα και το δάγκωμα, ανακουφίζει τα ευαίσθητα ούλα τους που ετοιμάζονται να υποδεχθούν τα δόντια. Έχει παρατηρηθεί ότι δίνοντας ένα μασητικό παιχνίδι σε μωρό που θηλάζει, λίγο πριν τον θηλασμό, γίνεται πιο εύκολη αμέσως μετά η διαδικασία του θηλασμού. Το μωρό έχει «ξεσπάσει» στο παιχνίδι και άρα δεν κινδυνεύουν από τραυματισμό οι θηλές της μητέρας.

Κάποιοι γονείς επιλέγουν μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας που μπαίνουν στο ψυγείο κι αυτό γιατί προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση στο μωρό. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μασητικά παιχνίδια δεν πρέπει να μπαίνουν για πολύ ώρα στο ψυγείο, αφού δεν θέλουμε να σκληρύνουν και φυσικά δεν θέλουμε να κρυώσουμε το μωράκι και να υποφέρει και από τον λαιμό του. Στην αγορά υπάρχουν και μασητικά με δόνηση, που προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανακούφιση στο μωρό.

Τα μωρά όμως δεν αγαπούν τα μασητικά παιχνίδια μόνο όταν βγάζουν δόντια. Είναι πιθανό να δείτε ένα μωρό να μασουλάει το μασητικό του πολύ πριν αρχίσει να βγάζει δόντια. Είναι ένδειξη της ανάπτυξής του. Το μωρό αποκτά συνείδηση του στόματός του. Παίζοντας με αυτά τα παιχνίδια, νιώθει τη γλώσσα του και αρχίζει να την ορίζει, κάτι που στο μέλλον θα το βοηθήσει να σχηματίσει τις πρώτες του λεξούλες.

Όταν το μωρό αρχίσει να μασάει τα μασητικά του παιχνίδια, οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν ότι πιθανόν να μασάει και την άκρη από το αγαπημένο του παραμύθι, την κουβέρτα του ή ακόμη και τα δάχτυλά του… Γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Καλύτερα να έχει πλήθος από μασητικά παιχνίδια, παρά να βάζει στο στόμα του οτιδήποτε. Και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείπετε να ελέγχετε σχεδόν καθημερινά την κατάσταση των παιχνιδιών. Αν για παράδειγμα διαπιστώσετε ότι από ένα μασητικό παιχνίδι έχει ξεβάψει το χρώμα, θα πρέπει αμέσως να το πετάξετε. Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι ακατάλληλο και ότι το χρώμα έχει δυστυχώς καταλήξει στο στόμα και στον οργανισμό του μωρού σας. Ακόμη, θα πρέπει να πετάξετε όλα εκείνα τα πολύ ταλαιπωρημένα μασητικά και να θυμάστε πάντα ότι τα μασητικά παιχνίδια ούτε τα δανειζόμαστε από άλλα μωρά, ούτε τα δανείζουμε σε άλλα μωρά, δεδομένου ότι τα βάζουν στο στόμα. Ποτέ δεν δίνουμε στο βρέφος ένα μεταχειρισμένο μασητικό παιχνίδι από το μεγαλύτερο παιδί μας ούτε και τα αποθηκεύουμε για να τα δώσουμε στο επόμενο παιδί που θα αποκτήσουμε. Τέλος, τα μασητικά παιχνίδια πρέπει να πλένονται και να απολυμαίνονται καθημερινά. Μπορείτε να τα πλένετε με υγρό πιάτων και να τα ξεπλένετε με άφθονο νερό ή αν οι οδηγίες το επιτρέπουν μπορείτε να τα βάζετε και στο πλυντήριο των πιάτων.