Γιατί πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας να αποτυχγάνουν

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ανάγνωση σε 1′

Ενώ μπορεί να ακούγεται παράδοξο, το να αφήνει τα παιδιά του να αποτυχγάνουν, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας γονέας.

Σύμφωνα με τη Δρ Stephanie O’Leary, κλινική ψυχολόγο ειδικευμένη στη νευροψυχολογία και συγγραφέας του «Γονείς στον πραγματικό κόσμο: οι κανόνες έχουν αλλάξει», η αποτυχία είναι καλή για τα παιδιά σε διάφορα επίπεδα.

Πρώτον, η αποτυχία βοηθά το παιδί σας να μάθει να αντεπεξέρχεται, μια δεξιότητα που είναι σίγουρα απαραίτητη στον πραγματικό κόσμο. Του παρέχει επίσης την εμπειρία ζωής που απαιτείται για να συνδεθεί με τους συνομηλίκους του με έναν πραγματικό τρόπο. Η αμφισβήτηση ενσαρκώνει επίσης την ανάγκη για σκληρή δουλειά και συνεχείς προσπάθειες και αποδεικνύει επίσης ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύτιμα ακόμη και χωρίς το χρυσό αστέρι ή το κορυφαίο σκορ.

Με την πάροδο του χρόνου, τα παιδιά που έχουν βιώσει την ήττα θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους στις δυσκολίες και θα είναι πιο πρόθυμα να επιχειρήσουν δύσκολα καθήκοντα και δραστηριότητες, επειδή δεν φοβούνται να αποτύχουν.

Και, λέει, η απόπειρα διάσωσης του παιδιού σας όταν αυτό αποτυχγάνει στέλνει στο παιδί το μήνυμα ότι δεν τον εμπιστεύεστε. “Η προθυμία σας να δείτε τον αγώνα που θα κάνει το παιδί για να ξεπεράσει τη δυσκολία του, επικοινωνεί στο παιδί ότι πιστεύετε πως είναι ικανό και ότι μπορεί να χειριστεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ακόμα και αρνητικό,” λέει.

Παραπομπές

Christina DesMarais, BusinessInsider.com – ‘The most successful kids have parents who do 9 things, according to science’ Web.

Περισσότερα άρθρα