Γιατί κλωτσάνε τα μωρά μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους;
Επικαιρότητα

Γιατί κλωτσάνε τα μωρά μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους;

December 17, 2018

author:

Parenting.gr

Γιατί κλωτσάνε τα μωρά μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο scientific reports δίνει φως στους πραγματικούς λόγους για τους οποίους τα μωρά κλωτσάνε μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έρευνα τα μωρά κλωτσούν για να χαρτογραφήσουν το σώμα τους και να διερευνήσουν το περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν το μοντέλο ύπνου 19 νεογνών μεταξύ 31 και 42 εβδομάδων κάποια εκ των οποίων είχαν γεννηθεί πρόωρα. Οι ερευνητές εξέτασαν τα εγκεφαλικά κύματα που παράγουν τα έμβρυα όταν κλωτσούν κατά τη φάση της REM (Rapid Eye Movement) δηλαδή της ταχείας κίνησης των ματιών. Όταν το έμβρυο κουνάει το δεξί του χεράκι, παράγονται εγκεφαλικά κύματα στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Όταν το έμβρυο κλωτσάει στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τότε σύμφωνα με τους ερευνητές προσπαθεί να αναπτύξει περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τα αισθητηριακά δεδομένα αλλά προδίδει και την ανάγκη του να αποκτήσει αίσθηση του σώματός του. «Η αυθόρμητη κίνηση και η συνακόλουθη ανατροφοδότηση από το περιβάλλον κατά την πρώιμη αναπτυξιακή περίοδο είναι γνωστό ότι είναι διαδικασίες απαραίτητες για τη σωστή χαρτογράφηση του εγκεφάλου σε ζώα όπως οι αρουραίοι. Εδώ δείξαμε ότι μπορεί να ισχύει το ίδιο και τους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας Lorenzo Fabrizi.

Οι μητέρες όπως αναφέρει η ιατρική κοινότητα, μπορούν να αισθανθούν την κλωτσιά ενός εμβρύου στις 15 εβδομάδες. Οι κλωτσιές του μωρού αρχικά εξυπηρετούν το ίδιο στο να ασκήσει τα άκρα του και τους μύες του ενώ βοηθούν τον εγκέφαλο να κάνει συνδέσεις για χωρική αίσθηση. Οι μητέρες συνήθως αισθάνονται 10 κινήσεις του μωρού κάθε 2 ώρες ενώ όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν είναι ίδια κάθε εγκυμοσύνη και φυσικά δεν αισθάνονται όλες οι έγκυες με τον ίδιο τρόπο και την ίδια συχνότητα ή ένταση, την κίνηση του μωρού τους.