Γιατί είναι τόσο πιο ζωηρό το παιδί σας όταν είστε εκεί;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Γιατί είναι τόσο πιο ζωηρό το παιδί σας όταν είστε εκεί;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Γιατί είναι τόσο πιο ζωηρό το παιδί σας όταν είστε εκεί;

Αφήνετε το παιδί σας με τον παππού και τη γιαγιά και είναι ένας άγγελος. Πηγαίνετε να το πάρετε από το παιδικό party ή από ένα φιλικό σπίτι και σας δίνουν συγχαρητήρια για τη συμπεριφορά του. Σας λένε και από πάνω ότι πρέπει να είστε πολύ ευτυχισμένη που έχετε ένα τόσο ήσυχο και κυρίως συνεργάσιμο παιδί. Κάθε φορά νιώθετε ότι σας μπερδεύουν με τη μαμά ενός άλλου παιδιού και κάθε φορά μένετε με το στόμα ανοιχτό ή νομίζετε ότι σας τρολάρουν. Κι όμως όχι. Το παιδί σας όταν δεν είστε εσείς παρούσα, είναι ένα ήσυχο, συνεργάσιμο παιδάκι. Το τελειωτικό χτύπημα όταν ο μπαμπάς του θα σας πει: «Ήρθες και έγινε σωστός διάολος! Μα τι κακό παθαίνει όταν σε βλέπει;» Αλήθεια, τι παθαίνει όταν σας βλέπει; Γιατί του γυρίζει το μάτι;

Τίποτα δεν παθαίνει και σίγουρα δεν σας αντιπαθεί. Αντιθέτως, είστε το καταφύγιό του και μαζί σας νιώθει και είναι ακριβώς ο εαυτός του. Ό,τι συγκρατεί από ανασφάλεια για να μην το προσβάλλουν ή το μαλώσουν, έρχεται και το βγάζει σε εσάς απλούστατα γιατί μπορεί! Είστε το μέρος που το παιδί σας μπορεί να τρέξει με όλα του τα προβλήματα και να αντιδράσει. Είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για όλες τις συμπεριφορές του. Μπορεί όλη τη μέρα στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό να συγκρατεί τον εαυτό του και να είναι το καλύτερο παιδί, δυστυχώς η ώρα που βρίσκεστε μαζί στο σπίτι είναι η ώρα που και αυτό χαλαρώνει τους ώμους. Δεν αποκλείεται μάλιστα το παιδί σας να μην αλλάζει προς το πιο ζωηρό απαραίτητα, αλλά να βάζει τα κλάματα ή να γκρινιάζει δίχως τέλος.

Είναι σίγουρα κουραστικό όταν έχετε και εσείς γυρίσει εξαντλημένη από τη δουλειά ή έχετε επιστρέψει από μια έξοδο που είχατε ανάγκη. Ωστόσο αυτό είναι… Και είναι προτιμότερο να γνωρίζετε για ποιον λόγο συμβαίνει παρά να το μαλώνετε νομίζοντας πως το κάνει γιατί σας εκδικείται ή γιατί θέλει να σας αποσπάσει την προσοχή. Στην πραγματικότητα δεν το κάνει για εσάς, το κάνει για το ίδιο… το κάνει για τον εαυτό του! Και πρέπει να ξέρετε ότι καλό είναι να μην σηκώνετε κουβέντα από τους άλλους που πιθανόν σας τη λένε για την αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας, αφού πια ξέρετε ότι μαζί σας μπορεί να είναι απλώς ένα φυσιολογικό παιδί! Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.