Γιατί δεν πρέπει να χαρίσεις στο παιδί σου ένα κουτάβι για χριστουγεννιάτικο δώρο
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να χαρίσεις στο παιδί σου ένα κουτάβι για χριστουγεννιάτικο δώρο

May 11, 2023

author:

Parenting.gr

Γιατί δεν πρέπει να χαρίσεις στο παιδί σου ένα κουτάβι για χριστουγεννιάτικο δώρο

Όλοι ξέρουμε πόσο πολύ μπορεί να ενθουσιαστεί ένα παιδί με τα ζώα και ειδικά όταν αυτά είναι μικρούλικα και σκέτη γλύκα όπως είναι ένα κουτάβι. Από την άλλη πλευρά, ποιος γονιός δεν θέλει να δει ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του παιδιού του, όλον τον ενθουσιασμό που μπορεί να υπάρξει! Οπωσδήποτε ένα κουταβάκι είναι ένα δώρο που θα κάνει πολλά παιδάκια να λιώσουν τη νύχτα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με τη διαφορά ότι το κουτάβι δεν είναι δώρο… Το κουτάβι είναι ένα ζωάκι που δεν πρέπει να χαρίζεται αλλά να υιοθετείται από μια οικογένεια ως μέλος της υπεύθυνα.

-Έλα στη θέση του κουταβιού

Τα Χριστούγεννα και οι Πρωτοχρονιά είναι γιορτές τέτοιες όπου οι νύχτες τους μπαίνουν σε μεγεθυντικό φακό. Οι καλεσμένοι, οι ετοιμασίες, η ατμόσφαιρα γιορτής συνθέτουν ένα σκηνικό ακατάλληλο για μια τόσο σοβαρή απόφαση, όπως είναι η υιοθεσία ενός σκύλου. Τα παιδιά θα δουν ξαφνικά το κουτάβι και θα αντιδράσουν υπερβολικά. Θα το τρελάνουν στις αγκαλιές, στο παιχνίδι και σε όλη αυτήν την υπερβολή που έρχεται να προστεθεί από την ατμόσφαιρα γιορτής. Όχι ό,τι καλύτερο για μια ψυχούλα που ξαφνικά βρίσκεται σε ξένο περιβάλλον.

-Το κουτάβι δεν είναι δώρο…

Όπως προαναφέραμε, το κουτάβι δεν είναι δώρο. Ένας σκύλος, μια γάτα ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να υιοθετούνται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Θα ήταν κρίμα για όλους και κυρίως για το σκυλάκι, αν η χαρά κρατούσε ως το τέλος των γιορτών. Η οικογένεια πρέπει να υιοθετεί ένα ζωάκι έχοντας συζητήσει για αυτό και μετά από πολλή σκέψη!

-Το κατοικίδιο είναι μέλος της οικογένειας

Το κατοικίδιο είναι μέλος της οικογένειας. Αν η οικογένεια δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες ενός ακόμα μέλους, τότε δεν πρέπει να υιοθετήσει έναν σκύλο. Αυτό που πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε, είναι ότι το βρέφος από μωρό θα αλλάξει σε παιδί και από εκεί σε έφηβο και πάει λέγοντας. Σταδιακά, θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο. Με τον σκύλο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο σκύλος δεν μπορεί να βάλει μόνος του τροφή, δεν μπορεί να πάει μόνος του βόλτα, δεν μπορεί να περιποιηθεί τον χώρο του και να κάνει μπάνιο. Είναι μια μεγάλη ευθύνη που όμως αποζημιώνει την οικογένεια με την αφοσίωση, την πίστη, την αγάπη και το τρελό παιχνίδι που αγαπά να κάνει!

Originally posted 2018-11-23 07:29:23.