Φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις ψείρες
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις ψείρες

May 18, 2020

author:

Parenting.gr

Φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις ψείρες

Οι φυσικοί τρόποι ή αλλιώς οι φυσικές θεραπείες κάποιες φορές μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές ενώ υπολογίζονται ως πιο αθώες για τον οργανισμό. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους φυσικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να απομακρύνετε τις ψείρες από το κεφάλι του παιδιού σας. Η ψείρα είναι ένα είδος παρασιτικού εντόμου που ζει στο τριχωτό της κεφαλής. Η στενή επαφή, μπορεί να κάνει τη διασπορά τους από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στο σχολείο. Το παιδί σας πιθανόν θα κολλήσει ψείρες από τον διπλανό του και στη συνέχεια θα τις μεταφέρει το ίδιο σε κάποιο άλλο παιδί, στο αδελφάκι του ή ακόμη και σε εσάς.

Οι ψείρες πέρα από τη σοβαρή φαγούρα και τον κνησμό που προκαλούν, είναι δυνατόν να γίνουν και η αφορμή για σοβαρά προβλήματα υγείας. Μια τυπική θεραπεία για την απομάκρυνσή τους, περιλαμβάνει το λούσιμο με ειδικό σαμπουάν για ψείρες και την εφαρμογή μιας αντίστοιχης λοσιόν. Αμφότερα περιέχουν 1% περμεθρίνη που είναι ένα συνθετικό εντομοκτόνο. Αν δεν θέλετε να εφαρμόσετε κάτι τέτοιο στο κεφάλι του παιδιού σας, τότε μπορείτε να το απαλλάξετε από τις ψείρες με φυσικό τρόπο. Ας δούμε κάποιες φυσικές θεραπείες για τις ψείρες της κεφαλής.

-Ψείρες και αιθέρια έλαια

Κάποια αιθέρια έλαια είναι πολλά υποσχόμενα στην καταπολέμηση της ψείρας της κεφαλής. Όπως έχουν δείξει εργαστηριακές μελέτες και πειράματα, το τσάι, η μέντα, τα φύλλα της κανέλλας και το έλαιο του ευκαλύπτου ή της λεβάντας, μπορούν να καταπολεμήσουν τις ψείρες της κεφαλής. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα πειράματα στο εργαστήριο μέχρι την εφαρμογή στο κεφάλι, τα πράγματα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά σε ό,τι έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα.

Ως σήμερα, λίγες είναι οι κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων στην απομάκρυνση της ψείρας. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια, ωστόσο, απέδειξε ότι το έλαιο λεβάντας σε συνδυασμό με το πράσινο τσάι, ήταν πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της ψείρας από ό,τι τα προϊόντα που περιείχαν πυρεθρίνες.

-Το έλαιο Neem

Άλλες μελέτες πάλι δείχνουν ότι τα προϊόντα που περιέχουν εκχύλισμα από ινδική πασχαλιά ή αλλιώς έλαιο neem είναι αποτελεσματικά στην απομάκρυνση της ψείρας. Το έλαιο neem χρησιμοποιείται ευρέως στην αγιουβέρδα και οι εντομοκτόνες ενώσεις του ονομάζονται αζαδιραχίνες. Σε έρευνες της παρασιτολογίας, όπου χρησιμοποιήθηκε σαμπουάν με εκχύλισμα neem σε παιδιά με ψείρες, διαπιστώθηκε ότι σε δέκα λεπτά οι ψείρες είχαν όλες καταστραφεί όπως και τα αυγά τους χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες.

Τι πρέπει να προσέξετε…

Η θεραπεία από το παράσιτο της ψείρας είναι μια θεραπεία που απαιτεί υπομονή και συχνές επαναλήψεις αφού δεν αποκλείεται να διαπιστώσετε ότι οι ψείρες άφησαν τα αυγά τους στο τριχωτό της κεφαλής του παιδιού σας, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν με γοργό ρυθμό. Όμως τα έλαια αυτά ή ακόμη τα σκευάσματα που περιέχουν εντομοκτόνα, καθώς εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα της κεφαλής, αυτονόητα απορροφώνται από αυτό. Πρέπει, λοιπόν, να είστε ιδιαιτέρως προσεκτική και να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης και βεβαίως να μην το παρακάνετε με υπερβολικές δόσεις. Τα αιθέρια έλαια και τα βότανα μπορεί να είναι φυσικές λύσεις όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν έχουν δοκιμαστεί ή πιο σωστά δεν υπάρχουν αναφορές για δοκιμές τους ώστε να έχουμε καταγεγραμμένες τις παρενέργειες ή τις αντενδείξεις τους. Αν το παιδί σας έχει αλλεργίες ή αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καλό είναι πριν χρησιμοποιήσετε τα βότανα και τα αιθέρια έλαια, να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, όπως ακριβώς θα κάνατε για οποιαδήποτε θεραπεία.

Originally posted 2018-03-01 19:12:39.