Έχουν θέση στους παιδικούς σταθμούς τα ανεμβολίαστα παιδιά;
Επικαιρότητα

Έχουν θέση στους παιδικούς σταθμούς τα ανεμβολίαστα παιδιά;

November 11, 2022

author:

Parenting.gr

Έχουν θέση στους παιδικούς σταθμούς τα ανεμβολίαστα παιδιά;

Η Αυστραλία προχωρά ένα βήμα πιο πέρα σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς των παιδιών. Κάπως έτσι, τα ανεμβολίαστα παιδιά δεν θα γίνονται δεκτά στους παιδικούς σταθμούς σύμφωνα με νέο σχέδιο της κυβέρνησης. Υπάρχουν μάλιστα ήδη κάποιες πολιτείες που εφαρμόζουν τον νόμο με αποτέλεσμα να μην έχουν θέση σε παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης τα νήπια που δεν έχουν εμβολιαστεί. Πλέον ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολ Τέρνμπουλ, ζητά την εφαρμογή του μέτρου σε εθνικό επίπεδο.

Το εν λόγω μέτρο έχει βρει υποστηρικτές σε γιατρούς και άλλους επιστήμονες ενώ δεν είναι λίγοι και οι γονείς που το υπερασπίζονται με σθένος. Μια δημοσκόπηση του Australian Child Health Poll σε περίπου 2.000 γονείς, έδειξε ότι το 5% των παιδιών δεν είναι πλήρως καλυμμένα από τα εμβόλια. Δεν έχουν κάνει δηλαδή, όλα τα εμβόλια που απευθύνονται στην ηλικία τους. Επικαλούμενος την περίπτωση ενός βρέφους που έχασε τη ζωή του από κοκκύτη, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωσε: «Δεν πρόκειται για μια θεωρητική άσκηση, πρόκειται για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Αν ένας γονιός λέει “δεν θα εμβολιάσω το παιδί μου”, δεν θέτει απλώς σε κίνδυνο το δικό του παιδί αλλά και όλων των άλλων». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αυστραλών γιατρών Μάικλ Γκάνον ανέφερε χαρακτηριστικά «Αν εσύ ως γονιός περιμένεις από την κοινότητα να σε υποστηρίξει είτε με την παροχή κοινωνικών επιδομάτων είτε με πρόσβαση στο σύστημα υγείας, τότε πρέπει να συνεισφέρεις στην προστασία των άλλων παιδιών και της κοινότητας αυτής».

Το Κουίνσλαντ, η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτόρια εφαρμόζουν ήδη το μέτρο και απαιτούν τα παιδιά να είναι εμβολιασμένα αλλιώς δεν γίνονται δεκτά από τους παιδικούς σταθμούς. Μάλιστα, έχουν εφαρμόσει και ειδικά προγράμματα εμβολιασμών.

Στη χώρα μας κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει παρά το γεγονός ότι κατά την εγγραφή του παιδιού στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία χρειάζεται το βιβλιάριο υγείας.

Originally posted 2018-09-09 08:57:16.