Έχει νόημα να μαθαίνει κανείς στο παιδί του πώς να είναι ευγενικό σε έναν κόσμο σαν αυτόν;
ΠΑΙΔΙ

Έχει νόημα να μαθαίνει κανείς στο παιδί του πώς να είναι ευγενικό σε έναν κόσμο σαν αυτόν;

September 13, 2018

author:

Parenting.gr

Έχει νόημα να μαθαίνει κανείς στο παιδί του πώς να είναι ευγενικό σε έναν κόσμο σαν αυτόν;

Κοιτάζει κανείς γύρω του και βρίσκει διάχυτη την αγένεια παντού. Από τους δρόμους ως τις καθημερινές συναλλαγές παντού αλλά ακόμη και στα social media. Έχει νόημα σε έναν κόσμο σαν αυτόν να μεγαλώνει κανείς ένα παιδί, μαθαίνοντάς του πώς να είναι ευγενικό; Θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα μέσα στην τόση αγένεια;

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους αυθόρμητα και αυτό πολύ συχνά μπορεί να τα κάνει να δείχνουν αγενή. Ένα παιδί δεν θα διστάσει να σχολιάσει ένα άλλο παιδί για την εμφάνισή του. Όχι απαραίτητα από κακία αλλά από αυθορμητισμό και επειδή ως παιδί δεν σκέφτηκε ότι αυτό που θα πει μπορεί να πληγώσει τον άλλον. Στις μέρες μας με τα social media έχουν κάνει κανονική κατάληψη στις ζωές μας. Καθένας μπορεί να σχολιάσει ό,τι θέλει, με τον τρόπο που θέλει, συχνά με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι, λοιπόν, περισσότερο από σημαντικό να μεγαλώνουμε τα παιδιά μαθαίνοντάς τους την ευγένεια. Άλλωστε στα παιδιά μας στηρίζουμε τις ελπίδες μας ότι θα αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

-Ζητάμε από το παιδί να σκεφτεί πώς νιώθει ο άλλος…

Με μια λέξη το λέμε ενσυναίσθηση. Ζητάμε από το παιδί πριν ενεργήσει να σκέφτεται πώς νιώθει ο άλλος. Του ζητάμε να φέρει τον εαυτό του στη θέση του άλλου. Πώς νιώθει το άλλο παιδί όταν του λέμε «Είσαι χοντρός!». Η ενσυναίσθηση είναι θεμέλιο της ευγένειας και πρέπει να την καλλιεργούμε στα παιδιά.

-Εκπαιδεύουμε τα παιδιά να χαμογελούν και να λένε ευχαριστώ

Οι μεγάλοι πρέπει να είμαστε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάμε πολύ μακριά. Ένα παιδί που βλέπει τους γονείς του να συμπεριφέρονται με αγένεια, μοιραία θα καταλήξει να μην είναι ευγενικό. Το χαμόγελο προς τους άλλους και το να λέμε «Ευχαριστώ» παραδειγματίζει τα παιδιά. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς σηκωνόμαστε για να παραχωρήσουμε τη θέση μας σε κάποιον που την έχει περισσότερο ανάγκη. Όταν αποχωρούμε από ένα μέρος, δεν παρατάμε την πόρτα στην τύχη της. Την κρατάμε για τον επόμενο. Νοιαζόμαστε για τους άλλους, χαμογελάμε και είμαστε ευγενικοί. Στο super market παίρνουμε τα ρέστα και λέμε «Ευχαριστώ» στον ταμία. Απλές εφαρμογές της ευγένειας στην καθημερινότητά μας είναι που θα βοηθήσουν τα παιδιά να είναι ευγενικά.