Εταιρείες συλλέγουν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών μέσω apps – Τι να προσέξετε
Επικαιρότητα

Εταιρείες συλλέγουν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών μέσω apps – Τι να προσέξετε

September 15, 2018

author:

Parenting.gr

Εταιρείες συλλέγουν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών μέσω apps – Τι να προσέξετε

Ρεπορτάζ που υπογράφει η δημοσιογράφος Jennifer Valentino στους New York Times αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες κολοσσοί παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία που προστατεύει την ιδιωτικότητα των ανηλίκων και συλλέγουν τα προσωπικά τους δεδομένα μέσω εφαρμογών (apps). Η αρχή για την εν λόγω αποκάλυψη έγινε από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε δικαστής του New Mexico. Όπως αναφέρει οι μηνυτήρια αναφορά, οι εταιρείες διαδικτυακής διαφήμισης που ανήκουν στην Google και στο Twitter παραβιάζουν την εν λόγω νομοθεσία.

Αφορμή μάλιστα για την μηνυτήρια αναφορά στάθηκαν οι καταγγελίες γονέων που διαπίστωσαν ότι τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά τους μέσω εφαρμογών, συνέλεγαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως είναι η ακριβής τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο χρήστης – παίκτης. Στη συνέχεια οι εφαρμογές προωθούν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών σε εταιρείες διαδικτυακών διαφημίσεων.

«Η google γνωρίζει ότι οι εταιρείες παρακολουθούν παράνομα την ψηφιακή δραστηριότητα παιδιών, δηλώνοντας ψευδώς ότι οι εφαρμογές είναι ασφαλείς για τα παιδιά», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε κατά των δημιουργών του παιχνιδιού Fun Kid Racing. Όπως αναφέρουν οι New York Times υπάρχουν και άλλα apps που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα και τα οποία απευθύνονται σε παιδιά.

Όπως αντιλαμβάνεστε, κρίνεται σκόπιμο να έχετε τον έλεγχο της χρήσης που κάνουν τα παιδιά στο Διαδίκτυο. Ποιες είναι οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν και σε τι πρέπει να συμφωνήσουν προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν.