Εργαζόμενη μητέρα: 5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις κάθε ενοχή
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ Τα προβλήματα

Εργαζόμενη μητέρα: 5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις κάθε ενοχή

December 4, 2018

author:

Parenting.gr

Εργαζόμενη μητέρα: 5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις κάθε ενοχή

Κάθε εργαζόμενη μητέρα κάποια στιγμή θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάποια ενοχή ή ακόμα και ενοχές. Ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός, με αποτέλεσμα η εργαζόμενη μητέρα να νιώθει ενοχές ότι δεν είναι αρκετά αφοσιωμένη στην οικογένειά της ή ότι δεν προσφέρει το 100% της στα παιδιά της. Η ενοχή είναι κακός σύμβουλος. Επισκιάζει οτιδήποτε καλό έχει να προσφέρει και προσφέρει μια μητέρα. Ας δούμε 5 τρόπους για να αντιμετωπίσεις κάθε ενοχή που σχετίζεται με τις ισορροπίες μεταξύ δουλειάς και οικογένειας.

1.Αποδοχή της καθημερινότητάς σου 

Είτε έχεις επιλέξει να εργάζεσαι γιατί ανέκαθεν ονειρευόσουν να κάνεις καριέρα σ’ αυτό που με κόπο σπούδασες, είτε εργάζεσαι για να βοηθήσεις οικονομικά την οικογένειά σου, αποδέξου το. Η αποδοχή είναι το Α και το Ω για να ξεκινήσεις να απαντάς στις ενοχές σου ως εργαζόμενη μητέρα.

Αφενός δεν είναι λογικό να έχεις ενοχές επειδή κάνεις αυτό που πάντα ονειρευόσουν, αφετέρου θα ήταν αδιανόητο να έχει ενοχές επειδή εργάζεσαι σκληρά για να προσφέρεις το καλύτερο στην οικογένειά σου.

Σκέψου πώς θα ήταν η ζωή σου αν δεν είχες κάνει αυτή την επιλογή. Πώς θα ήσουν εσύ η ίδια προσωπικά αν δεν είχες ακολουθήσει το όνειρο που είχες από μικρό κοριτσάκι αλλά και πώς θα τα βγάζατε πέρα ή τα έπρεπε να στερήσεις από τα παιδιά σου αν δεν εργαζόσουν.

2. Μάθε να παίρνεις βαθιές ανάσες

Δεν είσαι προγραμματισμένη και δεν είσαι ρομπότ που λειτουργεί με αυτοματισμό. Είσαι άνθρωπος, γυναίκα, μητέρα, επαγγελματίας. Σε καταστάσεις έντονου στρες μάθε να παίρνεις βαθιές ανάσες. Όταν η ενοχή σου χτυπά την πόρτα επειδή δεν προλαβαίνεις να πάρεις το παιδί από το σχολείο όπως του υποσχέθηκες, πάρε μια βαθιά ανάσα και συγκεντρώσου για να προλάβεις τουλάχιστον να το βάλεις για ύπνο.

Με την ίδια βαθιά ανάσα θα βρεις δύναμη για να του χαμογελάσεις και να του εξηγήσεις για ποιον λόγο δεν κατάφερες να κάνεις αυτό που του υποσχέθηκες.

3. Η λογική βάζει τέλος στο αυτομαστίγωμα

Η ενοχή μπορεί αν σε μπλοκάρει με τρόπο που να μην μπορείς να σταματήσεις να αυτομαστιγώνεσαι. Τέλος σ’ αυτό μπορεί να βάλει μόνο η λογική. Σκέψου τι θα γινόταν αν δεν τελείωνες ένα πολύ σημαντικό project για την εταιρεία σου και για το τμήμα σου.

Τι πρόβλημα θα δημιουργούσες σε μια ομάδα ανθρώπων αλλά και πόσο κακό αντίκτυπο θα είχε για το μέλλον της εταιρείας σου. Ύστερα σκέψου πόσο κακό μπορεί να κάνεις στο παιδί σου αν για μια φορά δεν είσαι συνεπής σε κάτι που υποσχέθηκες.

Σαφέστατα θα στενοχωρηθεί, αλλά αυτό είναι κάτι που πιθανόν να μην θυμάται καν την επόμενη μέρα… Συνεπώς, προσπάθησε να απαντάς στην ενοχή με λογική.

4. Κράτα σημειώσεις – Βάζε υπενθύμιση

Όπως είπαμε και πιο πάνω, δεν είσαι ρομπότ. Κράτα όσο περισσότερες σημειώσεις μπορείς και βάζε υπενθύμιση για όλα. Για το deadline, για τη σχολική γιορτή που είναι σε μία εβδομάδα, για τα ψώνια που χρειάζεσαι για το κολατσιό του παιδιού. Για όλα! Αυτό θα σε βοηθήσει να είσαι οργανωμένη και να βλέπεις μπροστά τις υποχρεώσεις που έχεις…

5. Κέρδισε χρόνο έξυπνα!

 

 

Οι 24 ώρες της μέρας δεν επαρκούν για να τα κάνεις όλα τέλεια. Προσπάθησε να κερδίζεις χρόνο με όλους τους τρόπους που σου προσφέρονται. Για παράδειγμα, πλέον μπορείς να πραγματοποιείς από το γραφείο σου ή από τον καναπέ του σπιτιού σου τις αγορές από το super market. Το e-Shop του My Market παρέχει πανελλαδική κάλυψη ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχει κατάστημα My Market με ταχυμεταφορά! Με τη δυνατότητα να «κλειδώσεις» μέχρι και 7 ημέρες από τη λήξη τους όλες τις προσφορές του φυλλαδίου και τις τηλεοπτικές προσφορές, βγαίνεις πάντα κερδισμένη χωρίς το άγχος ότι πρέπει να προλάβεις μια συγκεκριμένη προσφορά πηγαίνοντας στο κατάστημα. Επιπλέον, σου δίνεται η δυνατότητα να αγοράσεις ολόφρεσκα όλα τα βιολογικά προϊόντα που σε άλλη περίπτωση θα αναζητούσες στα εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Το My Market έχει πλούσια ποικιλία από όλων των ειδών τα βιολογικά προϊόντα που χρειάζεσαι για την καλύτερη διατροφή της οικογένειάς σου. Και αν πάλι, σκέφτεσαι ότι κανένας δεν μπορεί να ψωνίσει τα προϊόντα που θέλεις με τον δικό σου τρόπο, κάνεις λάθος! Το e-Shop του My Market σου δίνει τη δυνατότητα να καταχωρήσεις την εξατομικευμένη παραγγελία σου, γράφοντας πώς ακριβώς θέλεις κομμένη τη μπριζόλα σου ή σε τι πάχος θα ήθελες τις φέτες τυρί του τοστ που παραγγέλνεις. Μέχρι και τη δυνατότητα φωνητικής παραγγελίας σου παρέχουν τα My Market, για επιπλέον εξοικονόμηση χρόνου. Προϊόντα ολόφρεσκα που με την πρωτοποριακή για ελληνικά δεδομένα ενέργεια «Ή φρέσκο ή φέρτο» μπορείς να επιστρέψεις πίσω με 100% εγγύηση αντικατάστασης.