Έρευνα: τριπλάσιες πιθανότητες μεταβολικών διαταραχών για τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική
Uncategorized

Έρευνα: τριπλάσιες πιθανότητες μεταβολικών διαταραχών για τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική

March 28, 2018

author:

Parenting.gr

Έρευνα: τριπλάσιες πιθανότητες μεταβολικών διαταραχών για τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική

Τα αποτελέσματα της έρευνας με τη συνεργασία πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και της Αυστραλίας είναι ανησυχητικά. Οι ερευνητές μελέτησαν την υγεία γυναικών και των παιδιών τους για περισσότερο από 13 έτη. Κάπως έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά εκείνα που γεννήθηκαν με παρεμβατικό τρόπο, όπως είναι η καισαρική, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας όπως αναπνευστικά ή δερματικά όπως το έκζεμα αλλά κυρίως μεταβολικές διαταραχές, όπως διαβήτη ή παχυσαρκία.

Σχεδόν 500.000 γυναίκες και παιδιά πέρασαν από την αυστηρή μελέτη των ερευνητών από τα πανεπιστήμια Western Sydney, Flinders, UCLAN, Ιατρικό Κέντρο Groningen και πανεπιστημιακό κολέγιο του Κορκ. Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην μελέτη ήταν υγιείς, δεν έκαναν χρήση ουσιών ούτε βεβαίως κάπνιζαν και ήταν 20-35 ετών. Όλες γέννησαν μετά από 37-41 εβδομάδες κύησης και το νεογνό τους ήταν μεσαίου βάρους.

Τα βρέφη που γεννήθηκαν με πρόκληση τεχνιτών πόνων είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ίκτερο. Τα βρέφη που γεννήθηκαν με καισαρική είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικές διαταραχές όπως παχυσαρκία και διαβήτη ενώ μέσα στις πρώτες 30 μέρες από τη γέννησή τους ήταν πιθανό να εμφανίσουν υποθερμία.

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις, οι μεταβολικές διαταραχές και το έκζεμα είναι οι συχνότερες επιπτώσεις όταν υπάρχει παρέμβαση στον τοκετό σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα.

Όπως καταλήγει η μελέτη «Τα παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά είχαν λιγότερα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν με κάποιου είδους παρέμβαση κατά τη διάρκεια της γέννας».