Έρευνα: τοξικά κατάλοιπα σε βρεφικές πάνες
Επικαιρότητα

Έρευνα: τοξικά κατάλοιπα σε βρεφικές πάνες

August 25, 2018

author:

Parenting.gr

Έρευνα: τοξικά κατάλοιπα σε βρεφικές πάνες

Μια νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σχετικά με την ύπαρξη τοξικών ουσιών σε βρεφικές πάνες. Μόλις 18 μήνες μετά την αρχική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας προκάλεσαν σοκ, έρχεται μια δεύτερη έρευνα να επισημάνει εκ νέου τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, 60 εκατομμύρια καταναλωτές επισημαίνουν την παρουσία δυνητικά τοξικών καταλοίπων σε κάποιες βρεφικές πάνες. Τα ευρήματα όμως αμφισβητούνται από τους κατασκευαστές, όπως είναι αναμενόμενο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καταναλωτών (INC) της Γαλλίας εξέτασε 12 δείγματα για λογαριασμό περιοδικού που δημοσίευσε την εν λόγω έρευνα. Στα 6 από τα 12 δείγματα εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες σε μικρές ποσότητες. Στα δείγματα όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο εντοπίστηκε γλυφοσάτη και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC). Όπως μάλιστα καταλήγει η έρευνα, η μηδενική τοξική επαφή με τα βρέφη δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας; Όπως αναφέρεται στην έρευνα, τα επίπεδα των τοξικών ουσιών είναι πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για την υγεία να μοιάζει εξαιρετικά μικρός. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως επισημαίνεται στην έρευνα υπάρχουν στοιχεία που αναφέρουν ότι η ουσία γλυφοσάτη προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρα από τις πάνες, 60 εκατομμύρια καταναλωτές εξέτασαν 143 ακόμη προϊόντα υγιεινής και εκείνο που ζητούν από τις εταιρείες ανεξάρτητα από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, είναι να πραγματοποιούν συχνούς και αυστηρότερους ελέγχους κατά τη διαδικασία παραγωγής.