Έρευνα της HSBC: Πόσο κοστίζει στους γονείς η εκπαίδευση;
Επικαιρότητα

Έρευνα της HSBC: Πόσο κοστίζει στους γονείς η εκπαίδευση;

September 4, 2018

author:

Parenting.gr

Έρευνα της HSBC: Πόσο κοστίζει στους γονείς η εκπαίδευση;

Η νέα έκδοση της έκθεσης της HSBC «Η αξία της εκπαίδευσης», με τίτλο «Η τιμή της επιτυχίας» αποδεικνύει πόσο ακριβότερα κοστίζει πλέον στους γονείς η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι φοιτητές σύμφωνα με την έρευνα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε έτοιμο φαγητό παρά στα επιστημονικό εγχειρίδια που χρειάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Στην έρευνα της HSBC πήραν μέρος 10.000 γονείς και 1.500 φοιτητές από 15 χώρες. Οι 4 στους 5 γονείς (84%) βασίζονται στα καθημερινά τους έσοδα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές των παιδιών τους ενώ το 41% των γονιών δεν έχουν κάνει κάποια αποταμίευση για τις σπουδές των παιδιών.

Οι θυσίες των γονιών σημαντικές ενώ το 35% από αυτούς έχουν δανειστεί προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες φοίτησης των παιδιών τους. Πέρα από τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης, οι γονείς είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με δίδακτρα, αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού όπως είναι οι υπολογιστές και τα tablets. Το 15% των γονέων έχει πάρει βραχυπρόθεσμο δάνειο, το 13% έχει κάνει χρήση πιστωτικής κάρτας και το 11% έχει δανειστεί από συγγενικά πρόσωπα και φίλους. Το 53% των γονέων έχουν μειώσει τις εξόδους τους για διασκέδαση, το 47% έχει μειώσει τη διάρκεια των διακοπών τους και το 35% κάνει υπερωρίες ή έχει βρει δεύτερη δουλειά.

Και οι φοιτητές όμως αναγκάζονται να βρουν δουλειά ως ημιαπασχολούμενοι σύμφωνα με την έρευνα. Το 83% των φοιτητών παγκοσμίως, εργάζονται ενώ παράλληλα σπουδάζουν. Οι ώρες που δαπανούν ως εργαζόμενοι είναι περίπου 3,4 ενώ οι ώρες για να παρακολουθήσουν διαλέξεις είναι μόλις 2,7. Οι γονείς –και συγκεκριμένα το 77%- θέτουν ως προτεραιότητα το να εστιάσουν τα παιδιά τους στις σπουδές τους.