Έρευνα: τα ψάρια ενισχύουν τη γονιμότητα
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Έρευνα: τα ψάρια ενισχύουν τη γονιμότητα

June 4, 2018

author:

Parenting.gr

Έρευνα: τα ψάρια ενισχύουν τη γονιμότητα

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism λέει ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε ψάρια και θαλασσινά μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα. Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ ανέλυσαν στοιχεία 501 ζευγαριών για έναν χρόνο. Τα 501 ζευγάρια είχαν στόχο τους την απόκτηση ενός παιδιού και είχαν αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια και τις ποσότητες ψαριών και θαλασσινών που κατανάλωναν. Επίσης είχαν κρατήσει ημερολόγιο των σεξουαλικών επαφών τους.

Κάπως έτσι διαπιστώθηκε πως όταν ένας σύντροφος έτρωγε ψάρια πάνω από 2 φορές την εβδομάδα, υπήρχε κατά μέσο όρο 47% μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη. Τα ζευγάρια μάλιστα όπου και οι δύο σύντροφοι κατανάλωναν περισσότερα ψάρια, είχαν 61% μεγαλύτερη γονιμότητα αλλά και 22% περισσότερες επαφές. Οι επιστήμονες ωστόσο δεν αποδίδουν την μεγαλύτερη συχνότητα των επαφών στις τροφές αλλά πιθανολογούν ότι τα ζευγάρια αυτά πιθανόν περνούν μαζί περισσότερο χρόνο.

Το 92% των ζευγαριών που κατανάλωνε ψάρια πάνω από 2 φορές την εβδομάδα, είχε μια εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος των 12 μηνών όπου διήρκησε η μελέτη. Σύμφωνα με τη μελέτη τα θρεπτικά συστατικά των ψαριών όπως για παράδειγμα τα ωμέγα-3, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, στην ωορρηξία αλλά και στην αύξηση της προγεστερόνης.