Έρευνα: στις περισσότερες περιπτώσεις άτεκνων ζευγαριών την ευθύνη έχει το ανδρικό σπέρμα
Επικαιρότητα

Έρευνα: στις περισσότερες περιπτώσεις άτεκνων ζευγαριών την ευθύνη έχει το ανδρικό σπέρμα

November 19, 2022

author:

Parenting.gr

Έρευνα: στις περισσότερες περιπτώσεις άτεκνων ζευγαριών την ευθύνη έχει το ανδρικό σπέρμα

Στη δημοσιότητα δόθηκε η μεγαλύτερη ως σήμερα έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί για την περίπτωση των άτεκνων ζευγαριών. Όπως επισημαίνει η έρευνα, η ποσότητα του ανδρικού σπέρματος έχει μειωθεί 60% τα τελευταία χρόνια (από το 1973 ως το 2011) στη Δύση και υπογραμμίζουν ότι την ευθύνη στις περισσότερες περιπτώσεις άτεκνων ζευγαριών, έχουν οι άνδρες.

Συγκεκριμένα, για το 50% τουλάχιστον των προβλημάτων μη τεκνοποίησης που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια σήμερα, την ευθύνη έχει το ανδρικό σπέρμα αφού η ποσότητα των σπερματοζωαρίων είναι αισθητά μειωμένη, παρά το γεγονός ότι η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εστιάζει κυρίως στις γυναίκες.

Όπως σχολιάζει σε άρθρο της η βρετανική Daily Mail «Από το 1973 έως το 2011 υπήρξε μείωση κατά 59,3% στο αριθμό των σπερματοζωαρίων. Η ανδρική γονιμότητα στη Δύση μειώνεται ραγδαία. Στη Βρετανία, ο αριθμός των ανδρών που δεν μπορούν να αποκτήσουν απογόνους και υποβάλλονται σε θεραπεία, έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια».

Από την άλλη πλευρά, Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι το λυκοπένιο που υπάρχει άφθονο στην ντομάτα, πιθανόν να είναι η θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας αφού μπορεί να θεραπεύσει το κακής ποιότητας σπέρμα. Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι άνδρες που έπαιρναν λυκοπένιο ως συμπλήρωμα αλλά και μέσω της διατροφής τους κατάφεραν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματός τους.

Το λυκοπένιο βεβαίως από μόνο του είναι αδύνατον να θεραπεύσει την ανδρική υπογονιμότητα. Η έρευνα άλλωστε δεν λέει αυτό. Το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει το σπέρμα να βελτιωθεί από άποψη ποιότητας αλλά δεν εγγυάται οριστική λύση στο θέμα της ανδρικής υπογονιμότητας. Ένας άνδρας που δεν γυμνάζεται, έχει μειωμένη σωματική δραστηριότητα την ίδια ώρα που έχει υιοθετήσει καθημερινές κακές συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ, δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τα θέματα της γονιμότητάς του. Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση μπορούν να καταπολεμήσουν την ανδρική υπογονιμότητα, σε συνδυασμό πάντα με την σωστή ιατρική βοήθεια.

Originally posted 2018-09-12 13:29:31.