Έρευνα: Πώς ωφελεί το μωρό ο καθαρισμός της πιπίλας με το σάλιο της μητέρας
Επικαιρότητα

Έρευνα: Πώς ωφελεί το μωρό ο καθαρισμός της πιπίλας με το σάλιο της μητέρας

November 20, 2018

author:

Parenting.gr

Έρευνα: Πώς ωφελεί το μωρό ο καθαρισμός της πιπίλας με το σάλιο της μητέρας

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν πέφτει κάτω η πιπίλα του μωρού σας; Του δίνετε μια άλλη και βάζετε την πιπίλα για αποστείρωση. Μια νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να μας πει ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα να την καθαρίζατε με λίγο σάλιο βάζοντάς την στο στόμα σας πριν τη δώσετε στο βρέφος.

Συγκεκριμένα, η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Αμερικάνικο Κολέγιο Αλλεργιολογίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, αναφέρει ότι τα παιδιά που οι μητέρες τους καθαρίζουν στο στόμα τους την πιπίλα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια αλλεργία σε σχέση με τα παιδιά που τους δίνεται η πλυμένη πιπίλα.

Το να βάλει η μητέρα την πιπίλα στο στόμα της στην πραγματικότητα δεν καθαρίζει την πιπίλα αλλά εκθέτει το παιδί σε οτιδήποτε βρίσκεται στο στόμα της μητέρας ενισχύοντας κάπως έτσι το ανοσοποιητικό του σύστημα.

«Ανακαλύψαμε ότι τα παιδιά όπου οι μητέρες τους έβαζαν στο στόμα την πιπίλα πριν τους τη δώσουν, είχαν χαμηλότερα επίπεδα IgE», δήλωσε η Dr. Eliane Abou-Jaoude επικεφαλής της έρευνας. Ο οργανισμός παράγει το αντίσωμα αυτό όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ένα αλλεργιογόνο, που μπορεί να προκαλέσει μια αλλεργική αντίδραση. Τα υψηλότερα επίπεδα IgE, δείχνουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και άσθματος.

Οι επιστήμονες μίλησαν με 128 μητέρες βρεφών έως 18 μηνών. Το 58% από αυτές ανέφεραν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούσαν πιπίλα. Από αυτές, το 4% ανέφερε ότι καθάριζε την πιπίλα με την μέθοδο της αποστείρωσης, το 72% με πλύσιμο στο χέρι και το 12% βάζοντάς τη στο στόμα. Δηλαδή μόνο 9 βρέφη έπαιρναν την πιπίλα τους καθαρισμένη από το στόμα της μαμάς. Σε σύγκριση ωστόσο με τα υπόλοιπα μωρά, αυτά τα 9 είχαν χαμηλότερα επίπεδα IgE.

Η μελέτη είναι σε αρχικό ακόμα στάδιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη ακρίβεια ότι αυτή είναι η σωστή μέθοδος καθαρισμού της πιπίλας! Το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό IgE δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό από κάτι άλλο εξαιτίας των μικροβίων με τα οποία πιθανόν έρχονται σε επαφή. Αν η μαμά έχει ένα χαλασμένο δόντι ή μια φλεγμονή, πόσο ασφαλές είναι το να βάζει την πιπίλα του μωρού στο στόμα της; Μένει να εξακριβωθεί με περισσότερες μελέτες.