Έρευνα: Ποια ουσία που υπάρχει σε οδοντόπαστες και σαπούνια πιθανόν συνδέεται με τον καρκίνο
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Έρευνα: Ποια ουσία που υπάρχει σε οδοντόπαστες και σαπούνια πιθανόν συνδέεται με τον καρκίνο

August 21, 2022

author:

Parenting.gr

Έρευνα: Ποια ουσία που υπάρχει σε οδοντόπαστες και σαπούνια πιθανόν συνδέεται με τον καρκίνο

Μια μεγάλη αμερικανοκινεζική έρευνα έρχεται να μας βάλει σε προβληματισμό. Μια ουσία που βρίσκουμε πολύ συχνά σε κοινές οδοντόπαστες και σαπούνια, είναι πιθανό να σχετίζεται με τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ουσία τρικλοζάν που χρησιμοποιείται ευρέως σε περισσότερα από 2000 προϊόντα όπως οδοντόπαστες, σαπούνια, καλλυντικά και παιχνίδια. Η ουσία σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα αλλάζει δραστικά τη σύσταση των μικροβιακών κοινοτήτων που ζουν στο παχύ έντερο ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Το τρικλοζάν ή αλλιώς τρικλοσάνη, είναι αντιμικροβιακός παράγοντας δραστικός εναντίον των θετικών και των αρνητικών κατά Gram μικροοργανισμών. Η δράση του αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να είναι τοξική η ουσία και αυτό ήταν γνωστό πριν την νέα έρευνα των επιστημόνων. Ωστόσο, η νέα αυτή έρευνα ασχολήθηκε με τις συνέπειες χαμηλών δόσεων της ουσίας στην υγεία.

Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine ενώ η έρευνα διεξήχθη από αμερικανικά και κινεζικά πανεπιστήμια με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Γκουοντόγκ Ζανγκ από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ. Οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με ομάδες ποντικών που για 3 εβδομάδες κατανάλωναν τροφές με τρικλοζάν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Όπως διαπιστώθηκε, η μακρά χρήση της ουσίας σε χαμηλότερες δόσεις, προκάλεσε στα ποντίκια φλεγμονή του παχέως εντέρου, επιδεινώνοντας την προϋπάρχουσα φλεγμονώδη νόσο του παχέως εντέρου και τον καρκίνο του παχέως εντέρου που άμεσα σχετίζεται με την εν λόγω φλεγμονή. Το τρικλοζάν όπως απεδείχθη, αύξησε το μέγεθος των καρκινικών όγκων και μείωσε το προσδόκιμο ζωής των ποντικών.

«Τα ευρήματά μας αυτά δείχνουν για πρώτη φορά ότι η τρικλοσάνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου», δήλωσε ο Δρ. Ζανγκ.

Πόσο εύκολο είναι να αποφύγει κανείς την βλαβερή αυτή ουσία; Όχι πολύ. Όπως έδειξαν προηγούμενες μελέτες, το τρικλοζάν ανιχνεύεται στα δείγματα ούρων του 75% των ανθρώπων, γεγονός που αποδεικνύει σε πόσα πολλά προϊόντα υπάρχει η ουσία.

Originally posted 2018-05-31 11:59:22.