Έρευνα: Πιο πιθανή η επιλόχεια κατάθλιψη για μητέρες που γέννησαν το Φθινόπωρο
Επικαιρότητα

Έρευνα: Πιο πιθανή η επιλόχεια κατάθλιψη για μητέρες που γέννησαν το Φθινόπωρο

September 30, 2018

author:

Parenting.gr

Έρευνα: Πιο πιθανή η επιλόχεια κατάθλιψη για μητέρες που γέννησαν το Φθινόπωρο

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Behavioral Medicine με επικεφαλής την Δρα Ντιπίκα Γκογιάλ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, αναφέρει ότι οι γυναίκες που γεννούν τους μήνες του Φθινοπώρου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν την επιλόχεια κατάθλιψη. Η έρευνα αφορά σε μικρότερο ποσοστό και τις γυναίκες που γεννούν τους χειμερινούς μήνες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγμα από 300 γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί σε διάφορους μήνες του χρόνου. Το 30% των γυναικών εμφάνισε πιο ελαφριάς μορφής κατάθλιψη ή πιο βαριάς μορφής μετά τον τοκετό όμως με εποχικές διακυμάνσεις. Το 26% των γυναικών εκδήλωσε κατάθλιψη μετά τον τοκετό που έγινε καλοκαιρινούς μήνες ενώ το ποσοστό έδειχνε να αυξάνεται όταν ο τοκετός είχε πραγματοποιηθεί Φθινόπωρο και Χειμώνα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες που γεννούν το Φθινόπωρο ή τον Χειμώνα να αυξάνουν την έκθεσή τους στο φυσικό φως της μέρας. Οι βόλτες σε ανοιχτούς χώρους ή στην ύπαιθρο βοηθούν σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D και στη μείωση της ορμόνης με την ονομασία μελατονίνη. Όπως δήλωσε η Ντιπίκα Γκογιάλ «Το καθημερινό περπάτημα στη διάρκεια της μέρας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης από ό,τι μια βόλτα σε ένα εμπορικό κέντρο ή η άσκηση μέσα σε ένα γυμναστήριο. Η βόλτα σε ανοιχτούς χώρους είναι καλύτερα να μη γίνεται πολύ νωρίς το πρωί ή το δειλινό, προκειμένου η γυναίκα να ωφελείται περισσότερο από το φυσικό φως της μέρας»