Έρευνα: Παιδικός σταθμός, στο σπίτι με γονείς ή babysitter; Τι είναι καλύτερο για τα παιδιά;
Επικαιρότητα

Έρευνα: Παιδικός σταθμός, στο σπίτι με γονείς ή babysitter; Τι είναι καλύτερο για τα παιδιά;

January 15, 2023

author:

Parenting.gr

Έρευνα: Παιδικός σταθμός, στο σπίτι με γονείς ή babysitter; Τι είναι καλύτερο για τα παιδιά;

Στην απορία πολλών γονέων με παιδιά όπως βρέφη ή προσχολικής ηλικίας έρχεται να απαντήσει μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την κοινωνική επιδημιολόγο Μαρία Μελχιόρ από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το ιατρικό ινστιτούτο INSERM στη Γαλλία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό επιδημιολογίας “Journal of Epidemiology and Community Health” ενώ χρειάστηκε να μελετηθούν οι περιπτώσεις 1.428 παιδιών, το ένα τέταρτο εκ των οποίων πήγαιναν σε παιδικό σταθμό, το ένα τρίτο έμεναν στο σπίτι με κάποιο μέλος της οικογένειας και τα υπόλοιπα υπό την επίβλεψη babysitter.

Όπως καταλήγει η μελέτη, ένας παιδικός σταθμός στελεχωμένος από επαγγελματίες μπορεί να προσφέρει στο παιδί τις αναγκαίες κοινωνικές δεξιότητες και να του εμφυσήσει καλύτερη συμπεριφορά και δυνατότητα για καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Αντιθέτως, τα παιδιά που μένουν στο σπίτι με τους γονείς ή την babysitter έχουν χειρότερες δεξιότητες, χειρότερη συμπεριφορά και συναισθηματική ισορροπία.

Οι περιπτώσεις των παιδιών εξετάστηκαν από τους επιστήμονες, από τη γέννησή τους ως την ηλικία των 8 ετών, με χρήση ερωτηματολογίου που απευθυνόταν στους γονείς όταν τα παιδιά τους ήταν 3 ετών, 5,5 ετών και 8 ετών. Σκοπός ήταν να διαπιστωθεί αν τα παιδιά είχαν συναισθηματικά προβλήματα αλλά και κοινωνικά όπως η δυσκολία απόκτησης φίλων. Ακόμη, ερευνήθηκε το ενδεχόμενο τα παιδιά να ήταν υπερκινητικά ή με ελλειμματική προσοχή. Το 15% των παιδιών είχαν σημαντικά προβλήματα στη συμπεριφορά τους όπως υπερδραστηριότητα, συναισθηματικές μεταπτώσεις, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία σύναψης φιλίας και κοινωνικών αδεξιοτήτων.

Μεταξύ των παιδιών, λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα είχαν τα παιδιά που πήγαιναν σε παιδικό σταθμό και περισσότερα τα παιδιά εκείνα που μεγάλωναν με babysitter στο σπίτι. Τα κορίτσια καθώς και τα παιδιά από εύπορες οικογένειες είχαν μεγαλύτερο όφελος από τον παιδικό σταθμός σε σύγκριση με τα αγόρια και τα παιδιά φτωχότερων οικογενειών.

Originally posted 2018-10-04 07:54:51.