Έρευνα: οι αλλαγές στη φωνή της γυναίκας μετά τη γέννα
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Έρευνα: οι αλλαγές στη φωνή της γυναίκας μετά τη γέννα

August 21, 2022

author:

Parenting.gr

Έρευνα: οι αλλαγές στη φωνή της γυναίκας μετά τη γέννα

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύθηκε, η οποία συνδέει τη φωνή της γυναίκας με τη γέννα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, με επικεφαλής την Δρα Κάζια Πιζάνσκι αναφέρουν ότι οι νέες μητέρες αποκτούν προσωρινά βαθύτερη και μονότονη φωνή μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Evolution and human behavior” και όπως αναφέρεται οι ερευνητές ανέλυσαν ηχογραφήσεις 40 γυναικών από τις οποίες οι 20 είχαν γεννήσει για πρώτη φορά και οι άλλες 20 ποτέ. Οι ηχογραφήσεις της πρώτης ομάδας γυναικών είχαν γίνει και πριν από την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκειά της αλλά και μετά από αυτήν. Όπως διαπιστώθηκε, μετά τη γέννα η φωνή της γυναίκας χαμηλώνει σε τόνο κατά περίπου 5%, δηλαδή πάνω από ένα ημιτόνιο και συγκεκριμένα 1,3 ημιτόνια. Ακόμη, ο υψηλότερος τόνος στη φωνή της νέας μητέρας πέφτει και αυτός 2,2 ημιτόνια την ίδια ώρα που η φωνή τους έχει μικρότερες τονικές διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα να μοιάζει πιο μονότονη.

Πότε αλλάζει και επανέρχεται στα κανονικά της η φωνή της μητέρας; Έναν χρόνο μετά τη γέννα, αναφέρει η έρευνα. Η αλλαγή αυτή αποδίδεται σε υποσυνείδητη προσπάθεια της νέας μαμάς να αποπνέει περισσότερη εξουσία, ωστόσο δεν αποκλείεται να ευθύνονται και ορμονικές αλλαγές. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η φωνή της γυναίκας αλλάζει σύμφωνα με τον κύκλο της γονιμότητάς της. Κάπως έτσι, η φωνή ανεβαίνει κατά την ωορρηξία και μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση.

Originally posted 2018-05-31 08:12:56.