Έρευνα: ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Έρευνα: ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

November 15, 2022

author:

Parenting.gr

Έρευνα: ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα δείχνει ότι ο θηλασμός αποτελεί δώρο της φύσης και για τη θηλάζουσα μητέρα, για έναν ακόμα λόγο. Η μελέτη αυτή αναζήτησε τη σύνδεση ανάμεσα στον θηλασμό και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Όπως αναφέρει μάλιστα η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, Lisette Jacobson η οποία είναι και η συγγραφέας της μελέτης «Ο θηλασμός είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να προστατέψουν μια γυναίκα από το εγκεφαλικό». Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί την 4η αιτία θανάτου σε γυναίκες άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ.

Η μελέτη που μας λέει ότι ο θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου βασίζεται σε στοιχεία από περίπου 80.000 γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στην μελέτη Women’e Health Initiative. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Heart Association. Η μέση ηλικία των γυναικών που συμμετείχαν στην μελέτη ήταν τα 64 έτη και όλες τους είχαν γεννήσει από ένα και περισσότερα παιδιά. Το 58% των γυναικών δεν είχε θηλάσει ποτέ. Από το υπόλοιπο 42% που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους, το 51% θήλασαν για 6 μήνες ενώ το 22% για 7 έως 12 μήνες. Για περισσότερο από έναν χρόνο θήλασαν τα παιδιά τους το 27%. Από το σύνολο των γυναικών που συμμετείχαν στην μελέτη, οι 2.700 γυναίκες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στα 13 χρόνια της παρακολούθησής τους.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την έρευνα, οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους έστω και για διάστημα 6 μηνών, είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο να περάσουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Όσες πάλι θήλασαν περισσότερο από 6 μήνες, είχαν μειωμένο κίνδυνο περίπου 25% να περάσουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Η έρευνα έδειξε ότι η σχέση θηλασμού και μειωμένου κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ήταν πιο δυνατή σε γυναίκες αφρικανικής καταγωγής.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ένα… Οι γυναίκες που θηλάζουν, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες, έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και μεταβολικό σύνδρομο.

Originally posted 2018-09-11 07:33:05.