Έρευνα: Κρυψορχία, υπογονιμότητα και καρκίνος των όρχεων
Επικαιρότητα

Έρευνα: Κρυψορχία, υπογονιμότητα και καρκίνος των όρχεων

November 23, 2022

author:

Parenting.gr

Έρευνα: Κρυψορχία, υπογονιμότητα και καρκίνος των όρχεων

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health Journal και η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, έρχεται να μας πει ότι τα αγόρια που γεννήθηκαν με κρυψορχία διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου το όρχεων κατά την ενήλικη ζωή τους.

Τι είναι η κρυψορχία;

Η κρυψορχία είναι μια κατάσταση παθολογική όπου οι όρχεις του αγοριού δεν έχουν κατέβει από την κοιλιά προκειμένου να πάρουν τη θέση τους στο όσχεο, μέχρι τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης. Η κρυψορχία είναι δυνατόν να παρατηρηθεί είτε μόνο στον ένα από τους δύο όρχεις είτε και στους δύο. Τα αγόρια που εμφανίζουν κρυψορχία είναι πιθανό να εμφανίσουν αργότερα υπογονιμότητα και όπως μας ενημερώνει η νέα αυτή αυστραλιανή έρευνα, έχουν και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των όρχεων. Η κρυψορχία διορθώνεται επιτυχώς με διορθωτική επέμβαση κατά την οποία οι όρχεις κινητοποιούνται χειρουργικά προκειμένου να πάρουν τη θέση τους στο όσχεο. Σε περιπτώσεις όπου οι όρχεις έχουν ατροφήσει, τότε υποχρεωτικά αφαιρούνται. Συνηθέστερα η διορθωτική επέμβαση για την κρυψορχία πραγματοποιείται μέσα στα 2 πρώτα έτη της ζωής του παιδιού.

Τι αναφέρει η έρευνα για τη σχέση κρυψορχίας και καρκίνου των όρχεων

Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι το γεγονός ότι οι όρχεις βρίσκονται στην κοιλιά, συνεπάγεται μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας στην οποία βρίσκονται και αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εξέτασαν στοιχεία 350.835 αγοριών που είχαν γεννηθεί στην Αυστραλία από το 1970-1999 και βρίσκονταν σε ιατρική παρακολούθηση έως το 2016. Τα αγόρια με κρυψορχία είχαν 2,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των όρχεων στην ενήλικη ζωή τους και η πιθανότητα αυξανόταν 6% για κάθε 6 μήνες καθυστέρησης της διορθωτικής επέμβασης.

 

 

Originally posted 2018-09-14 07:58:19.