Έρευνα: καλύτερος ύπνος για τα μωρά που τρώνε από νωρίς στερεά τροφή
Επικαιρότητα

Έρευνα: καλύτερος ύπνος για τα μωρά που τρώνε από νωρίς στερεά τροφή

September 21, 2022

author:

Parenting.gr

Έρευνα: καλύτερος ύπνος για τα μωρά που τρώνε από νωρίς στερεά τροφή

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA Pediatrics αναφέρει ότι τα μωρά που ξεκινούν από τριών μηνών τη στερεά τροφή παράλληλα με το μητρικό γάλα, έχουν καλύτερο ύπνο από εκείνα που τρέφονται αποκλειστικά και μόνο με μητρικό γάλα. Η ως τώρα συμβουλή των παιδιάτρων παγκοσμίως, συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους ως τον 6ο μήνα της ζωής του.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το King’s College και από το Πανεπιστήμιο St George’s του Λονδίνου πάνω σε 1.303 βρέφη τριών μηνών τα οποία χρειάστηκε να χωριστούν σε δύο ομάδες. Τα βρέφη της πρώτης ομάδας τρέφονταν μόνο με μητρικό γάλα για 6 μήνες ενώ τα βρέφη της 2ης ομάδας τρέφονταν με στερεά τροφή παράλληλα με το μητρικό γάλα. Κάθε μήνα, οι γονείς καλούνταν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο μέχρι τον 12ο μήνα των βρεφών αλλά και στη συνέχεια ανά 3 μήνες ως τον 3ο χρόνο της ζωής τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, τα βρέφη που έτρωγαν στερεά τροφή παράλληλα με το μητρικό γάλα κοιμόντουσαν περισσότερο ενώ ξυπνούσαν λιγότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και γενικά είχαν λιγότερα προβλήματα στον ύπνο, σε σύγκριση με τα άλλα βρέφη που τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Συγκεκριμένα, τα βρέφη που τρέφονταν και με στερεά τροφή κοιμόντουσαν ένα τέταρτο περισσότερο τη νύχτα, δηλαδή 2 ώρες περισσότερο την εβδομάδα και ξυπνούσαν 1,74 φορές τη νύχτα αντί για 2.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ενισχύουν την άποψη των γονιών που πιστεύουν ότι τα μωρά που τρέφονται από νωρίς με στερεά τροφή έχουν καλύτερο ύπνο. Αν και η επίσημη οδηγία δεν υποστηρίζει αυτή την άποψη, η έρευνα δείχνει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί εφόσον υπάρχουν καινούρια στοιχεία.», δήλωσε ο καθηγητής Gideon Lack από το King’s College. «Δεδομένου ότι ο ύπνος του μωρού επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των γονιών, ακόμα και η ελάχιστη βελτίωση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Michael Perkin από το Πανεπιστήμιο St George’s.

Originally posted 2018-07-12 15:22:01.