Έρευνα: ίχνη ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον πλακούντα εγκύων
Επικαιρότητα

Έρευνα: ίχνη ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον πλακούντα εγκύων

September 17, 2018

author:

Parenting.gr

Έρευνα: ίχνη ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον πλακούντα εγκύων

Η έρευνα Βρετανών επιστημόνων δεν έχει καθόλου ευχάριστα νέα να μας πει. Η αιθάλη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης διεισδύει στον πλακούντα της εγκύου με μεγάλη πιθανότητα να βλάψει την υγεία του εμβρύου.

Συγκεκριμένα, σε πλακούντες εγκύων βρέθηκαν μικροσκοπικά σωματίδια άνθρακα τα οποία προκύπτουν από την καύση ορυκτών καυσίμων. Σε μελέτες που είχαν προηγηθεί, είχε συνδεθεί η έκθεση των εγκύων με την ατμοσφαιρική ρύπανση, με αυξημένο τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, γέννησης λιποβαρούς μωρού, αναπνευστικών προβλημάτων και νεογνικής θνησιμότητας.

Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε στο διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Παρίσι και διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. Οι ερευνητές διευρύνουν τους κινδύνους των ρύπων στην ατμόσφαιρα και το πώς επιδρούν στο έμβρυο όταν η έγκυος αναπνέει σωματίδια αιθάλης που από τους πνεύμονες προχωρούν στον πλακούντα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Για την μελέτη χρειάστηκε να δώσουν άδεια πέντε έγκυες γυναίκες που ζούσαν στο Λονδίνο, προκειμένου να ερευνηθεί ο πλακούντας τους μετά τον τοκετό σε μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης. Οι ερευνητές δήλωσαν σχετικά: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα σωματίδια αυτά μπορούν επίσης να φθάσουν στο έμβρυο, αλλά είναι πράγματι πιθανό. Ξέρουμε πάντως ότι δεν είναι ανάγκη τα σωματίδια να εισδύσουν στο σώμα του μωρού για να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, επειδή εάν έχουν επίδραση στον πλακούντα, αυτό ούτως ή άλλως θα έχει άμεση επίπτωση στο έμβρυο».