Έρευνα: Η υπέρταση και τα παιδιά της εξωσωματικής
Επικαιρότητα

Έρευνα: Η υπέρταση και τα παιδιά της εξωσωματικής

September 5, 2018

author:

Parenting.gr

Έρευνα: Η υπέρταση και τα παιδιά της εξωσωματικής

Μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα επιχειρεί την πρώτη συσχέτιση αρτηριακής πίεσης και εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας και αναδημοσιεύεται από τα βρετανικά Μέσα «Telegraph» και «Independent», παρά το γεγονός ότι άλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρα Εμρούς Ρεξάντ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης, μελέτησαν 96 εφήβους για να διαπιστώσουν ότι οι 8 από τους 54 που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση, εμφάνισαν υψηλή αρτηριακή πίεση έως τα 16 τους. Συγκεκριμένα, τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση αυτών των παιδιών ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι των άλλων παιδιών.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία των παιδιών, όμως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν είναι γνωστές. Τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι εξαπλασιάζει τον κίνδυνο υπέρτασης» δήλωσε ο Εμρούς Ρεξάτζ. Οι Βρετανοί επιστήμονες που αμφισβητούν την έρευνα, αναφέρουν ότι το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό και ότι είναι απαραίτητο να γίνουν πολλές έρευνες σε σημαντικά μεγαλύτερα δείγματα, ώστε να υπάρχει ένα ασφαλές συμπέρασμα. Παλαιότερη έρευνα που διεξήχθη το 2014, αναφέρει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 λόγω αυξημένης αντίστασης του οργανισμού τους στην ινσουλίνη.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γεννηθεί με εξωσωματική. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, γιόρτασε τα 40α της γενέθλια η Λουίζ Μπράουν που είναι και το πρώτο μωρό που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση.