Έρευνα: Η εντατική γυμναστική δεν προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση
Επικαιρότητα

Έρευνα: Η εντατική γυμναστική δεν προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση

November 11, 2022

author:

Parenting.gr

Έρευνα: Η εντατική γυμναστική δεν προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης απαντά στη σύνδεση μεταξύ εντατικής γυμναστικής και εμμηνόπαυσης. Η εντατική γυμναστική δεν προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση τελικά.

Οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με τις περιπτώσεις 107.000 γυναικών και από την μελέτη τους δεν προκύπτει συσχετισμός μεταξύ εντατικής γυμναστικής και πρόωρης εμμηνόπαυσης. Πριν από 7 χρόνια μια αμφιλεγόμενη ιαπωνική έρευνα, υποστήριξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν εντατική γυμναστική έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα πρόωρης εμμηνόπαυσης κατά την 4η δεκαετία της ζωής τους.

Η επικεφαλής της νέας έρευνας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Δρ Ελίζαμπεθ Μπερτόνε δήλωσε: «Η μελέτη μας προσφέρει πληθώρα στοιχείων και μας βοηθά να καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ δραστηριότητας και ηλικίας εμμηνόπαυσης». Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εν λόγω έρευνα θα συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των κινδύνων που απειλούν την υγεία των γυναικών. Όπως είναι γνωστό, η πρόωρη εμμηνόπαυσης ευνοεί την εμφάνιση διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και οστεοπόρωσης λόγω της απώλειας των οιστρογόνων. Ορμόνη που συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή και το πώς αυτή μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη εμμηνόπαυση, η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα τονίζει ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, γιαούρτι, τυρί, ασβέστιο και βιταμίνη D μειώνει αισθητά τις πιθανότητες της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Το 80% των γυναικών που είναι στην εμμηνόπαυση, βιώνουν συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, οι πονοκέφαλοι, η υπερβολική εφίδρωση για διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 4 έτη. «Η έρευνά μας, καθώς και άλλες μελέτες, έδειξε ότι η σωματική άσκηση είναι ουσιαστικά ασύνδετη με την πρόωρη εμμηνόπαυση», εξήγησε η Δρ. Μπερτόνε. Την ίδια ώρα, άλλοι επιστήμονες από την ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα καλούν τις γυναίκες να παραμένουν σωματικά δραστήριες και όταν πλησιάζει η εμμηνόπαυσή τους, προκειμένου να ωφεληθούν από τα πολλά καλά της σωματικής άσκησης.

Originally posted 2018-09-09 18:31:02.