Έρευνα: γιατί είναι πιο δύσκολη η πρώτη εγκυμοσύνη;
Επικαιρότητα

Έρευνα: γιατί είναι πιο δύσκολη η πρώτη εγκυμοσύνη;

September 16, 2022

author:

Parenting.gr

Έρευνα: γιατί είναι πιο δύσκολη η πρώτη εγκυμοσύνη;

Πόσες γυναίκες δεν αναφέρουν ότι η εμπειρία της πρώτης τους εγκυμοσύνης δεν είχε καμία σχέση σε δυσκολία με τη δεύτερη ή την τρίτη. Οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη πιο δύσκολη από τις επόμενες. Στα αίτια έρχεται να απαντήσει μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστημιακό νοσκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Simcha Yagel.

Η μήτρα είναι εξοπλισμένη με κύτταρα που έχουν την ικανότητα με την αυτοάνοση δυνατότητά τους να προστατεύσουν μια εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα κύτταρα αυτά είναι σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό. Ακόμη, τα κύτταρα αυτά είναι ικανά να συμβάλλουν στη διαδικασία διαμόρφωσης του πλακούντα. Κατά τη διαδικασία αυτή εξηγεί το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν υποφέρουν τόσο σημαντικά από κατακράτηση στα άκρα στις επόμενες εγκυμοσύνες τους. Πώς γίνεται αυτό; Τα κύτταρα αυτά διαθέτουν μνήμη, με αποτέλεσμα να εκπαιδεύονται σε κάθε εγκυμοσύνη στον τρόπο που την αντιμετωπίζουν αλλάζοντας ώστε να πάρουν μοναδική μορφή. Τα κύτταρα αυτά ονομάστηκαν από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα «Κύτταρα Φυσικοί Δολοφόνοι Φθαρτού Υμένα Εκπαιδευμένα κατά την Εγκυμοσύνη» (Pregnancy Trained Decidual Natural Killer Cells).

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν μεταβάλλουν τους προγόνους αυτών των κυττάρων, θα καταφέρουν να θεραπεύσουν περιπτώσεις όπου ο πλακούντας δεν έχει διαμορφωθεί σωστά καθώς και άλλες ασθένειες που δεν έχουν κάποια σχέση με την εγκυμοσύνη. Ο δρόμος που έχουν μπροστά τους είναι μακρύς όπως αναφέρει και η συγγραφέας Moriya Gamliel που συνέταξε την έκθεση για το ακαδημαϊκό περιοδικό Immunity.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική από τις άλλες και κάθε γυναίκα τη βιώνει διαφορετικά. Κάποια θα έχει πιο εύκολη πρώτη εγκυμοσύνη ενώ άλλη θα περάσει εξαιρετικά δύσκολα στη δεύτερη ή ακόμη στην τρίτη. Η κοινή συνισταμένη όλων των γυναικών είναι πως οι δυσκολίες και η όποια ταλαιπωρία ξεχνιούνται αμέσως μόλις κρατήσουν στην αγκαλιά τους το μωράκι τους. Η επιστήμη προχωρά και αυτό είναι σπουδαίο. Αλλά οι μαμάδες απλώς δεν μασάνε!

Originally posted 2018-07-05 13:47:20.