Έρευνα: Επικίνδυνα τα πλαστικά παπάκια στη μπανιέρα
Uncategorized

Έρευνα: Επικίνδυνα τα πλαστικά παπάκια στη μπανιέρα

March 30, 2018

author:

Parenting.gr

Έρευνα: Επικίνδυνα τα πλαστικά παπάκια στη μπανιέρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, Ελβετοί και Αμερικάνοι ερευνητές λένε ότι τα πλαστικά παπάκια που βάζουμε στη μπανιέρα για να παίζουν τα παιδιά είναι ο «παράδεισος» των βακτηρίων και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατες ασθένειες.

Την έρευνα πραγματοποίησε το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Υδάτινων Πόρων της Ζυρίχης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Όπως διαπιστώθηκε, το παχύρευστο υγρό που απελευθερώνεται όταν πιέζουμε τα παπάκια περιέχει παθογόνα βακτήρια, μεταξύ των οποίων το βακτήριο της λεγεωνέλλας, της ψειδομονάδας της αεριογόνου που συχνά ευθύνεται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η μικροβιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Λίζα Νόι αναφερόμενη σε παιχνίδια όπως τα πλαστικά παπάκια ή οι κροκόδειλοι από καουτσούκ, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικά πλαστικά ζωάκια για το μπάνιο. Ένας από τους λόγους είναι το υλικό επειδή απελευθερώνει διοξείδιο που μπορεί να λειτουργήσει και ως τροφή για τα βακτήρια».

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το νερό της βρύσης δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων αλλά τα κακής ποιότητας πολυμερή στα πλαστικά υλικά δίνουν στα βακτήρια την τροφή που χρειάζονται. Ακόμη, τα σωματικά υγρά όπως τα ούρα ή ο ιδρώτας αλλά και ρυπογόνες ουσίες, ή ακόμη και το σαπούνι μέσα στο νερό του μπάνιου προσθέτους μικρόβια και συστατικά όπως είναι το άζωτο και το φώσφορο, δημιουργώντας κάτι σαν άλμη ιδανική για τα βακτήρια.

Κάπως έτσι, το αθώο πλαστικό παπάκι που δίνει χαρά στο παιδί κατά το μπάνιο του, δεν αποκλείεται να προκαλέσει μολύνσεις στα μάτια, στα αυτιά και στο έντερο…