Έρευνα: διπλασιάστηκαν οι γεννήσεις με καισαρική – 1 στα 5 βρέφη γεννιούνται με καισαρική
Την ολοένα και αυξανόμενη τάση να γεννιούνται τα βρέφη με καισαρική έδειξε μια νέα έρευνα που ανέλυσε στοιχεία για 169 χώρες. Από το 12% των γεννήσεων το 2000, οι καισαρικές έφτασαν το 21% το 2015. Δηλαδή περισσότερο από το 1/5 των παιδιών παγκοσμίως γεννιούνται σήμερα με τη μέθοδο της καισαρικής ενώ σε κάποιες χώρες το ποσοστό αυτό αγγίζει ακόμα και το 60%! Η ετήσια αύξηση της καισαρικής από το 2000-2015 αγγίζει το 3,7%.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες από ιατρική άποψη ενδεδειγμένο είναι μόνο το 10%-15% των καισαρικών και αυτό με σκοπό την αποφυγή επιπλοκών εξαιτίας αφύσικης θέσης, υπέρτασης ή κινδύνου αιμορραγίας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet” και μιλά για κατάχρηση της μεθόδου σε χώρες όπως η Νότια Ασία, οι ΗΠΑ, η Δυτική Ευρώπη και η Νότια Αμερική με ποσοστό 60%. Την ίδια ώρα στην Αφρική το ποσοστό αγγίζει το 25%.
Στην κορυφή των χωρών όπου επιλέγεται η καισαρική είναι η Δομινικανή Δημοκρατία με ποσοστό 58%, η Βραζιλία με ποσοστό 56%, η Αίγυπτος με ποσοστό 55,5%, η Τουρκία με ποσοστό 53% και η Βενεζουέλα με 52%. Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα οι πλουσιότερες γυναίκες είναι εκείνες που έχουν 6πλάσια πιθανότητα να κάνουν καισαρική, σε σύγκριση με τις φτωχότερες. Και φυσικά οι καισαρικές είναι 1,6 φορές πιο συχνές στις ιδιωτικές κλινικές από ό,τι στις δημόσιες.
Η καισαρική είναι βεβαίως μια ασφαλής και αν μη τι άλλο δοκιμασμένη μέθοδος, μπορεί όμως να προκαλέσει και εκείνη τις δικές της επιπλοκές και παρενέργειες σε επόμενη εγκυμοσύνη. Η αιμορραγία, κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του πλακούντα, η έκτοπη κύηση ή η πρόωρη γέννηση είναι κάποιες από τις επιπλοκές που συχνά οφείλονται σε προηγούμενη γέννηση με καισαρική.
«Συνιστούμε η καισαρική να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι ιατρικά αναγκαίο», δήλωσε η καθηγήτρια Τζέιν Σάνταλ από το King’s College του Λονδίνου. Οι ειδικοί δεν σταματούν να επισημαίνουν ότι η καισαρική πρέπει να επιλέγεται μόνο όταν είναι πραγματικά αναγκαίο. Ο κίνδυνος σοβαρού προβλήματος υγείας ή ακόμα και θανάτου είναι αρκετά μεγαλύτερος για τις γυναίκες μετά από μια καισαρική παρά μετά από ένα φυσικό τοκετό. Παράλληλα, τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική, έχουν διαφορετική ορμονική και βακτηριακή έκθεση κατά τον τοκετό, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους όπως για παράδειγμα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Originally posted 2018-10-12 09:18:46.