Επηρεάζει η ηλικία την ανδρική γονιμότητα;
ΜΠΑΜΠΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Επηρεάζει η ηλικία την ανδρική γονιμότητα;

March 12, 2018

author:

Parenting.gr

Επηρεάζει η ηλικία την ανδρική γονιμότητα;

Δεν είναι μόνο η γυναικεία γονιμότητα που επηρεάζεται από την ηλικία. Με τον ίδιο τρόπο, το πέρασμα του χρόνου επηρεάζει και την ανδρική γονιμότητα. Το βιολογικό ρολόι χτυπά τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες.

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν ασχοληθεί με την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος στο πέρασμα του χρόνου ανάλογα με τα στάδια της ηλικίας του ανδρός. Συγκεκριμένα, έρευνα από το Soroka University στο Ισραήλ, εξέτασε οτιδήποτε σχετικά με την ανάλυση του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένης και της συχνότητας στο sex. Αρκετά σημαντικός παράγοντας σύμφωνα με την μελέτη, αφού όσο πιο συχνά κάνει sex ένας άνδρας τόσο πιο υγιές είναι το σπέρμα του. Οι ερευνητές συμφώνησαν ότι το ανδρικό σπέρμα είναι στην καλύτερη ποιότητά του στις ηλικίες μεταξύ 30 και 35 ετών ενώ η συνολική εικόνα του σπέρματος από άποψη ποιότητας και ποσότητας είναι στα χαμηλότερα επίπεδά της στην ηλικία των 55 ετών.

Από την άλλη πλευρά, όσο πιο μεγάλος είναι ηλικιακά ο άνδρας τόσο πιο αδύναμα είναι τα σπερματοζωάριά του. Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι καλύτερη πριν τα 25 έτη και κακή στα 55. Στην πραγματικότητα, συγκρίνοντας την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων στην ηλικία των 30-35 ετών και στην ηλικία των 55, βρίσκεται ότι η κινητικότητα στην δεύτερη περίπτωση είναι 54% πιο μειωμένη. Οι σημαντικές αυτές διακυμάνσεις δεν μπορούν να αποδοθούν στην σεξουαλική αποχή.

Οι μελέτες όμως καταλήγουν και στο συμπέρασμα πως όσο χαμηλότερης ποιότητας είναι το σπέρμα, τόσο πιο αυξημένος είναι και ο κίνδυνος γενετικής ανωμαλίας του εμβρύου αν τελικά προκύψει η εγκυμοσύνη. Οι ειδικοί, όταν κάνουν λόγο για γενετικές ανωμαλίες αναφέρονται σε αυξημένο κίνδυνο παλινδρόμησης της κύησης, αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας, αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών που σχετίζονται με το DNA του εμβρύου. Η επιστήμη δηλαδή επισημαίνει ότι η υπογονιμότητα είναι το ένα σκέλος του προβλήματος. Το άλλο, δυστυχώς είναι τα γενετικά προβλήματα που πιθανόν θα παρουσιάσουν τα παιδιά που θα γεννηθούν. Ο συνδυασμός της προχωρημένης ηλικίας της γυναίκας και της προχωρημένης ηλικίας του άνδρα, αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο του συνδρόμου Down στο έμβρυο. Σε μια μελέτη σε περισσότερα από 3.000 παιδιά, οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η ηλικία του άνδρα παίζει μεγαλύτερο ρόλο όταν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη των 35 ετών. Συγκεκριμένα, ένα παιδί με σύνδρομο Down από μητέρα μεγαλύτερη των 40 ετών, πήρε αυτή τη γενετική ανωμαλία από την πλευρά του πατέρα του. Αν δηλαδή η μητέρα ήταν νεότερη, θα μπορούσε να μην επηρεαστεί αρνητικά το παιδί. Το σύνδρομο Down βέβαια δεν είναι η μοναδική γενετική ανωμαλία που μπορεί να συμβεί σε μια εγκυμοσύνη όπου ο πατέρας είναι μεγαλύτερος σε ηλικία. Πατεράδες μεγάλοι σε ηλικία, πιθανόν να αποκτήσουν παιδιά με αυτισμό, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια ή και παιδική λευχαιμία.

Ωστόσο, για να γεννηθεί ένα μωρό χρειάζονται δύο. Από το να σκεφτόμαστε, λοιπόν, την ηλικία της μητέρας και του πατέρα χωριστά, καλύτερα να υπολογίζουμε στον συνδυασμό των δύο. Και φυσικά, οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι δεν γεννούν απαραίτητα παιδιά με προβλήματα. Η φυσική κατάσταση, η διατροφή, η γενική συνολική εικόνα του οργανισμού είναι σημαντικοί παράγοντες σε κάθε ηλικιακό στάδιο για τον ερχομό ενός υγιούς βρέφους. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ιστορικό, υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις και υπάρχουν και γιατροί σχετικών ειδικοτήτων που μπορούν να δώσουν κατευθύνσεις στα ζευγάρια προκειμένου να πετύχουν μια εγκυμοσύνη και να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί.