Ενθαρρύνοντας το παιδί να κάνει φίλους
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Ενθαρρύνοντας το παιδί να κάνει φίλους

August 5, 2018

author:

Parenting.gr

Ενθαρρύνοντας το παιδί να κάνει φίλους

Το Καλοκαίρι και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι το ιδανικότερο διάστημα για να κάνει φίλους ένα παιδί. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητές του πραγματοποιούνται εκτός σπιτιού και κάπως έτσι έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει άλλα παιδιά και να κοινωνικοποιηθεί. Με ποιον τρόπο όμως μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει φίλους; Πώς ωθεί κανείς ένα παιδί να περάσει από το μοναχικό παιχνίδι, στην κοινωνικοποίηση και στη δημιουργία δυνατόν φιλικών δεσμών;

-Εσείς είστε το καλό παράδειγμα

Δείξτε στο παιδί σας πόσο πολύ και οι ίδιοι εκτιμάτε τη φιλία. Πόσο σημαντικοί είναι για εσάς οι φίλοι σας. Ένα ανοιχτό σπίτι στο οποίο μπανοβγαίνουν φίλοι για να περάσετε καλά, είναι το καλύτερο παράδειγμα για το παιδί σας.

-Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει φίλους, χωρίς όμως να το πιέσετε

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό σε όλα όσα το αφορούν και το ίδιο ισχύει και στο θέμα της δημιουργίας φίλων. Κάποια παιδιά είναι πιο κοινωνικά ενώ άλλα πιο ντροπαλά, δειλά και συνεσταλμένα. Δεν πρέπει να πιέσετε το παιδί να αλλάξει. Κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος. Πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει φίλους, να μην ντρέπεται και να τους πλησιάσει αλλά χωρίς πίεση και χωρίς «πρέπει».

-Προτρέψτε το να έχει περισσότερους από έναν φίλους

Κάποια παιδιά έχουν ένα κολλητό φίλο και θέλουν μαζί του να κάνουν τα πάντα χωρίς να ενδιαφέρονται να αναπτύξουν άλλες φιλικές σχέσεις. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι κάτι που πρέπει να διαιωνίζεται. Κάθε παιδί όπως και κάθε ενήλικας, έχει έναν φίλο ως καλύτερό του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μόνον αυτόν. Σκεφτείτε τη ματαίωση που θα νιώσει το παιδί αν δεν ισχύει το ίδιο από την πλευρά του άλλου παιδιού ή αν χρειαστεί να μετακομίσει αυτό το παιδί σε άλλη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση ο ένας μόνο φίλος δεν συνιστά κοινωνικοποίηση. Ενθαρρύνετε, λοιπόν, τα παιδιά να έχουν πολλούς φίλους ανεξάρτητα από το αν θα ξεχωρίσουν έναν ως τον καλύτερό τους.

-Προσπαθήστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στον χρόνο που περνά μόνο του και στον χρόνο με φίλους

Παρατηρείστε το παιδί σας. Αν ο χρόνος που περνά παίζοντας μόνο του, είναι αισθητά περισσότερος από τον χρόνο που περνά με τους φίλους του, τότε κάτι γίνεται λάθος. Δεν μιλάμε για τις ηλικίες ως τα 4 έτη που τα παιδιά δυσκολεύονται να γίνουν μέρος μιας ομάδας, αλλά από εκεί και έπειτα, τα παιδιά πρέπει να παίζουν περισσότερο με άλλα παιδιά και λιγότερο μόνα τους.

-Καλέστε τους φίλους των παιδιών στο σπίτι σας

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να καλούν τους φίλους τους στο σπίτι. Διαμορφώστε τους ένα φιλόξενο περιβάλλον για παιδιά και περιποιηθείτε τα ώστε να νιώθουν οικεία και να θέλουν να έρχονται για παιχνίδι σε εσάς. Στη συνέχεια, παρατηρείστε ποια είναι η συμπεριφορά του παιδιού σας μέσα στην ομάδα; Θέλει να είναι ο αρχηγός; Θέλει να περνάει πάντα το δικό του; Μήπως μένει στην άκρη και δεν συμμετέχει ενεργά; Ή μήπως αδιαφορεί και απομονώνεται; Η παρατήρηση θα σας κάνει να μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τα προβλήματα που το κάνουν να μην δημιουργεί φιλικούς δεσμούς. Σε βάθος χρόνου τα παιδιά που έχουν φίλους και που μπορούν να τους κρατήσουν κοντά τους, είναι πιο ευτυχισμένα παιδιά και με καλύτερες παιδικές αναμνήσεις.