Είναι καλό για το παιδί να παίζει μόνο του;
ΠΑΙΔΙ

Είναι καλό για το παιδί να παίζει μόνο του;

May 22, 2018

author:

Parenting.gr

Είναι καλό για το παιδί να παίζει μόνο του;

Αρκετοί γονείς ανησυχούν όταν το παιδί τους παίζει μόνο του και αναρωτιούνται αν αυτό είναι καλό ή κακό για το παιδί ή τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό. Ας ξεκαθαρίσουμε πότε είναι καλό να παίζει ένα παιδί μόνο του και πότε όχι. Αρχικά, ένα παιδί που είναι στο σπίτι μόνο του, χωρίς αδελφάκια ή φίλους είναι υγιές και κανονικό να παίζει μόνο του. Είναι προτιμότερο από το να κάθεται στον καναπέ άσκοπα. Ακόμα όμως και αν υπάρχουν αδελφάκια στο σπίτι ή άλλα παιδιά, δεν είναι πρόβλημα αν κάποιες φορές και όχι πάντα, επιλέγει να παίξει μόνο του. Στο σχολείο ακόμη, μας προβληματίζει το παιδί που δεν συναναστρέφεται ποτέ άλλα παιδιά και όχι εκείνο που κάποια στιγμή θα το δούμε να παίζει και μόνο του. Τι κερδίζει ένα παιδί όταν παίζει μόνο του; Πολλά αξιόλογα πράγματα είναι η απάντηση, όσο και αν μοιάζει παράξενο κάτι τέτοιο.

-Ενισχύεται η φαντασία του

Η δημιουργικότητα των παιδιών όταν παίζουν μόνα τους είναι στα καλύτερά της. Εκείνες τις στιγμές είναι ικανά να δημιουργήσουν με τη φαντασία τους τα πιο απίθανα σενάρια με τους πιο συναρπαστικούς και εκτός ορίων χαρακτήρες. Το γεγονός ότι δεν έχουν κάποιο υπαρκτό πρόσωπο να συνεργαστούν μαζί του στο παιχνίδι, τα κάνει να σκέφτονται ελεύθερα και με τον τρόπο που θέλουν.

-Μαθαίνουν να διασκεδάζουν χωρίς εξαρτήσεις

Τα παιδιά που παίζουν και μόνα τους, μαθαίνουν πώς να περνούν καλά και μόνα τους. Δεν υπολογίζουν στους άλλους για την διασκέδασή τους και την χαρά που παίρνουν από αυτήν. Μεγαλώνοντας αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί ανεξάρτητα στη χαρά και τη διασκέδαση όπως είναι, δεν έχουν ανάγκη να συμβαδίσουν με κάποιον άλλον. Αν δεν τους αρέσει μια δραστηριότητα δεν θα ακολουθήσουν απλά και μόνο για να διασκεδάσουν. Θα βρουν κάτι ουσιαστικό που να τους δίνει γνήσια χαρά.

-Είναι κοινωνικά ανεξάρτητα

Όταν ένα παιδί μπορεί να παίξει και μόνο του –προσοχή: όχι πάντα μόνο του- τότε έχει ισχυρή αίσθηση της ανεξαρτησίας του. Η κοινωνική αυτή ανεξαρτησία, τα βοηθά να νιώθουν άνετα σε κάθε περίσταση ακόμη κι αν εκεί δεν υπάρχει κάποιος που να ξέρουν. Πατούν στα πόδια τους και ανταπεξέρχονται σε όλες τις περιστάσεις.

-Είναι πιο ήρεμα

Πολλά παιδιά έχουν ανάγκη να παίξουν κάποιες φορές μόνα τους γιατί πολύ απλά θέλουν να αποτραβηχτούν λίγο. Θέλουν να ησυχάσουν και να ηρεμήσουν. Σκεφτείτε ότι την ώρα που παίζουν μόνα τους, δεν έχουν κανέναν να ανταγωνιστούν ή να κερδίσουν. Παίζουν σε άλλο επίπεδο, χωρίς αγωνία και καταφέρνουν να ηρεμήσουν.