Είναι έτοιμο το παιδί σας να πάει στο νηπιαγωγείο;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Είναι έτοιμο το παιδί σας να πάει στο νηπιαγωγείο;

September 2, 2018

author:

Parenting.gr

Είναι έτοιμο το παιδί σας να πάει στο νηπιαγωγείο;

Η ηλικία των 4 ή 5 ετών είναι μια ηλικία όπου το παιδί ως νήπιο πλέον έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες ικανότητες. Από παιδί σε παιδί βέβαια, οι ικανότητες αυτές μπορεί να διαφέρουν. Κάπως έτσι, ένα νήπιο των 4 ή 5 ετών μπορεί να είναι ικανό να διαβάσει ενώ κάποιο άλλο μπορεί να μην μπορεί καν να αναγνωρίσει τα χρώματα. Το νηπιαγωγείο είναι το πρώτο σχολείο του παιδιού αν δεν έχει ήδη πάει σε παιδικό σταθμό και είναι το σχολείο εκείνο που θα του μάθει τα περισσότερα για να μπορέσει στη συνέχεια να παρακολουθήσει τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Πότε όμως είναι έτοιμο ένα παιδί να πάει στο νηπιαγωγείο; Ή πιο σωστά πώς πραγματικά πρέπει να έχουμε προετοιμάσει ένα νήπιο για να πάει στο νηπιαγωγείο;

Ενδείξεις που μαρτυρούν ότι το παιδί είναι έτοιμο για το νηπιαγωγείο

-Το παιδί πρέπει να μπορεί να επικοινωνήσει στο νηπιαγωγείο. Τι εννοούμε με αυτό; Πρέπει να είναι σε θέση να εκφράσει τι θέλει και τι χρειάζεται. Αν πεινάει, διψάει, αισθάνεται ενόχληση ή είναι λυπημένο για κάποιο λόγο, πρέπει να είναι ικανό να περιγράψει ακριβώς αυτό που νιώθει.

-Μια άλλη «ικανότητα» που πρέπει να διακρίνει το παιδί που είναι έτοιμο για το νηπιαγωγείο, είναι η ικανότητα να μοιράζεται και να δέχεται. Τα παιδιά πριν τη νηπιακή τους φάση είναι πιο μοναχικά. Μετά αρχίζουν να μοιράζονται, να ανταλλάσσουν και να επικοινωνούν.

-Το παιδί που είναι ενθουσιώδες, με οξυμένη περιέργεια για όσα συμβαίνουν γύρω του και έχει τη διάθεση να δοκιμάζει νέα πράγματα είναι πανέτοιμο για το νηπιαγωγείο. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα η τάση να ρωτάει για τα πάντα.

-Το παιδί θα πρέπει να μπορεί να ενταχθεί σε μια ομάδα. Θα πρέπει να είναι ικανό να ακούσει, να παρακολουθήσει και να κάνει ό,τι κάνουν όλα τα άλλα παιδιά όταν τους μιλάει η νηπιαγωγός τους. Πρέπει δηλαδή να έχει την ικανότητα της προσαρμογής, χωρίς φυσικά να εννοούμε ότι λειτουργεί σαν ρομπότ.

-Το παιδί θα πρέπει να μπορεί να εξυπηρετείται μόνο του. Ένα παιδί 4 ετών λογικά έχει βγάλει τις πάνες και τρώει μόνο του. Πιθανόν να μην μπορεί να πάει στην τουαλέτα χωρίς να είναι κάποιος εκεί να το φροντίσει ή να λερώνεται όταν τρώει το φαγητό του. Αυτά είναι κανονικά για την ηλικία του. Αν όμως το παιδί δεν πηγαίνει στην τουαλέτα μόνο του και ταΐζεται ακόμα από τους γονείς του, δεν είναι έτοιμο για να πάει στο νηπιαγωγείο. Όλα αυτά θα πρέπει ως τότε να αποτελούν παρελθόν.