Είναι επικίνδυνη η αφρικανική σκόνη της ατμόσφαιρας για εγκύους και παιδιά;
Uncategorized

Είναι επικίνδυνη η αφρικανική σκόνη της ατμόσφαιρας για εγκύους και παιδιά;

June 14, 2021

author:

Parenting.gr

Είναι επικίνδυνη η αφρικανική σκόνη της ατμόσφαιρας για εγκύους και παιδιά;

Καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη τόσο η Αττική όσο και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Κρήτη θυμίζουν Σαχάρα. Λίγες μόλις μέρες μετά το πρώτο κύμα αφρικανικής σκόνης, το δεύτερο κύμα είναι σε εξέλιξη κάνοντας την ατμόσφαιρα όλο και πιο αποπνικτική.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής που είναι 50mg/m3… γεγονός που καθιστά την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη. Δυστυχώς, το χειρότερο δεν είναι το πώς δείχνει η ατμόσφαιρα ή η αποπνικτική ατμόσφαιρα, όσο το γεγονός ότι μεταφέρονται επικίνδυνα μέταλλα μέσω αυτής της σκόνης. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη ο επόπτης δημόσιας υγείας του Ηρακλέιου Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, η σημερινή αφρικανική σκόνη δεν είναι μια απλή σκόνη αφού μεταφέρει επικίνδυνα για την υγεία βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, αρσενικό, σίδηρο, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκό, ψευδάργυρο.

Η σκόνη, λοιπόν, είναι επιβλαβής και για εγκύους και για μικρά παιδιά πέρα από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τι μπορεί να προκαλέσει; Δερματίτιδες, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιολογικά αλλά ακόμα και καρκίνο. Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι κυρίως για την εγκυμοσύνη αφού μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια στην έγκυο γυναίκα και από εκεί πρόωρο τοκετό…

Όπως συνιστούν οι ειδικοί, καλό είναι να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις, να μην απλώνουμε ρούχα έξω, οι χώροι στους οποίους παραμένουμε να είναι κλιματιζόμενοι και να χρησιμοποιείται ο ιονιστής για την ανανέωση της ατμόσφαιρας του σπιτιού και φυσικά κάποιος που θα έχει έστω και τα πρώτα συμπτώματα όπως δύσπνοια και έντονη κόπωση να επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρό του.

Αν είστε έγκυος και πρέπει οπωσδήποτε να μετακινηθείτε έξω, καλό είναι να φορέσετε μια μάσκα που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Ομοίως και αν έχετε μικρά παιδιά που πρέπει και εκείνα να μετακινηθούν για κάποιον λόγο.

Originally posted 2018-03-26 09:47:22.