Είμαι έτοιμος να γίνω πατέρας; Σκέψεις πριν την μεγάλη απόφαση
ΜΠΑΜΠΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Είμαι έτοιμος να γίνω πατέρας; Σκέψεις πριν την μεγάλη απόφαση

March 9, 2018

author:

Parenting.gr

Είμαι έτοιμος να γίνω πατέρας; Σκέψεις πριν την μεγάλη απόφαση

Δεν είναι μόνο η γυναίκα εκείνη που πρέπει να ακούσει το βιολογικό της ρολόι και να σκεφτεί αν είναι έτοιμη να γίνει μητέρα. Σκεφθείτε, ότι αν μια γυναίκα κουβαλάει σχεδόν στη φύση της την μητρότητα, για τον άνδρα η πατρότητα είναι περισσότερο απόφαση. Η ερώτηση «Είμαι έτοιμος να γίνω πατέρας;», συμπαρασύρει μαζί της τόσα άλλα ερωτήματα που είναι απαραίτητο να απαντηθούν με υπευθυνότητα. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

-Μπορείτε να βάλετε κάποιον άλλον πάνω από εσάς;

Η πατρότητα συνεπάγεται θυσίες σε επιθυμίες και «θέλω» για χάρη της συντρόφου και του παιδιού που θα έρθει στον κόσμο. Προφανώς και ο πατέρας –όπως αντίστοιχα η μητέρα- δεν θα πρέπει να παραμελήσει τον εαυτό του και να κάνει ακρότητες εις βάρος του. Θα πρέπει όμως να είναι έτοιμος να θυσιάσει το γρήγορο sport αμάξι για ένα πιο πρακτικό και οικογενειακό ή τη μηχανή μεγάλου κυβισμού που ονειρευόταν από την εφηβεία και κάποτε απέκτησε. Η πατρότητα συνεπάγεται θυσίες και στα τρελά ξενύχτια με την ανδροπαρέα και φυσικά ο μπαμπάς μπορεί να χάσει και εκείνο το ματς που τόσο πολύ ήθελε να παρακολουθήσει.

-Πόσο ώριμος και με δίκαιη κρίση είστε σε άλλες πτυχές της ζωής σας;

Πώς συμπεριφέρεστε γενικότερα στη ζωή σας; Έχετε φίλους; Τσακώνεστε εύκολα; Κρατάτε κακίες; Είστε ισορροπημένος και αξιολογείτε δίκαια τα πράγματα; Η γενική εικόνα ενός άνδρα είναι καθοριστική για το πόσο έτοιμος είναι να γίνει πατέρας. Ένας άνδρας που δεν έχει φίλους επειδή κανείς δεν τον αντέχει ή που είχε αλλά τους έχασε γιατί κάτι κάνει λάθος, δεν είναι έτοιμος να αποκτήσει παιδί. Το παιδί και φυσικά η μητέρα του παιδιού είναι σχέσεις ζωής απαιτητικές και καλό θα είναι πρώτα να δουλέψει σοβαρά με τον εαυτό του.

-Πώς είστε επαγγελματικά;

Συμφωνούμε όλοι ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται χρήματα αλλά αγάπη. Όσο όμως και αν προσπαθήσετε ώστε να μειώσετε όσο πιο πολύ μπορείτε τα κόστη της γέννας, του παιδικού δωματίου, της κάλυψης των αναγκών του βρέφους, αυτό δεν σημαίνει ότι τα έξοδά σας δεν θα αυξηθούν σημαντικά πολύ. Αν έχετε επαγγελματική αβεβαιότητα ίσως θα πρέπει πρώτα να σκεφθείτε εναλλακτικές και μετά να πάρετε αυτήν την απόφαση. Ειδικά αν δεν έχετε προλάβει λόγω ηλικίας ή σπατάλης να αποταμιεύσετε κάποια χρήματα.

-Γιατί θέλετε να γίνετε πατέρας;

Στο τέλος, ο άνδρας πρέπει να σκεφθεί γιατί θέλει να γίνει πατέρας; Η ιδιότητα αυτή είναι εντελώς άλλη από την ιδιότητα του διευθυντή. Πατέρας δεν γίνεται κανείς μόνος του. Δεν παίρνει την ιδιότητα και αν δεν τα πάει καλά με αυτήν, εντάξει δεν έγινε και κάτι γιατί η ζωή συνεχίζεται. Η πατρότητα εμπλέκει και άλλους ανθρώπους και φυσικά μια νέα ευάλωτη ζωή που έχει ανάγκη από αγάπη, φροντίδα, αφοσίωση και καλά παραδείγματα.