Έγκυος μετά από καρκίνο του μαστού και χημειοθεραπεία
Επικαιρότητα

Έγκυος μετά από καρκίνο του μαστού και χημειοθεραπεία

March 6, 2023

author:

Parenting.gr

Έγκυος μετά από καρκίνο του μαστού και χημειοθεραπεία

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία. Κάτι τέτοιο αυτομάτως τους στερεί τις ελπίδες να γίνουν μητέρες. Όχι πια… αφού σύμφωνα με μια νέα μελέτη, είναι εφικτό να μείνει έγκυος μια γυναίκα μετά από χημειοθεραπεία.

Όπως είναι γνωστό η χημειοθεραπεία δρα αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανοτητα των γυναικών. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας στο Μόναχο, επιβεβαιώνεται ότι μετά από χημειοθεραπεία μπορεί να επιτευχθεί μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Ακόμη, η νέα μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που πέρασαν καρκίνο του μαστού και τον νίκησαν, συχνά δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν παιδί αφού θέτουν σε αμφισβήτηση την αναγκαιότητα της συστηματικής προσφυγής σε μέτρα διατήρησης της γονιμότητάς του πριν ξεκινήσει η χημειοθεραπεία. Για παράδειγμα, γυναίκες νεότερες των 40 ετών που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού συνηθίζεται να καταψύχουν τα ωάριά τους λίγες μέρες μετά τη διάγνωσή τους και πριν ξεκινήσουν χημειοθεραπείες.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 96 ασθενείς από 18 έως 40 ετών οι οποίες υπεβλήθησαν σε χημειοθεραπεία για μη μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 36 έτη και ο διάμεσος χρόνος ανάμεσα στο τέλος της χημειοθεραπείας και της συμμετοχής στη μελέτη ήταν οι 57 μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κατά τη διάγνωση ενώ όλες οι γυναίκες ήταν σε πλήρη ύφεση κατά την έναρξη της μελέτης.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, το 83% αυτών των γυναικών εμφάνισαν αμηνόρροια κατά τη χημειοθεραπεία. «Αυτό που δεν περίμενε κανείς, ήταν ότι 86% των ασθενών ανέφεραν ότι ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως τους επέστρεψε στο φυσιολογικό, εντός του επόμενου έτους μετά το τέλος της χημειοθεραπείας – μια ένδειξη ότι η θεραπεία δεν είχε πλήξει πλήρως τις ωοθήκες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dr. Jérôme Martin-Babau από το Κέντρο Armoricain de Radiothérapie, Imagerie Médicale et Oncologie στην Plérin της Γαλλίας. Τέλος, περισσότερο από το 1/3 των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν προγραμματίσει να μείνουν έγκυοι πριν αρχίσουν τη θεραπεία ενώ μόνο μία στις 10 εξακολουθούσε να έχει την επιθυμία για τεκνοποίηση μετά το τέλος της χημειοθεραπείας της.

Originally posted 2018-10-21 15:25:59.