Εγκυμοσύνη: τα καλύτερα και τα χειρότερα προϊόντα καθαρισμού
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη: τα καλύτερα και τα χειρότερα προϊόντα καθαρισμού

July 25, 2022

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη: τα καλύτερα και τα χειρότερα προϊόντα καθαρισμού

Ο γενικός κανόνας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης λέει ότι η έγκυος πρέπει να αποφεύγει οποιαδήποτε έκθεση σε τοξικότητα. Η έγκυος απαγορεύεται να βάψει τα μαλλιά της ενώ πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και με το μανικιούρ ή με τα προϊόντα styling που χρησιμοποιεί για τα μαλλιά της. Τι γίνεται όμως με τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιεί για την καθαριότητα του σπιτιού της;

Ελάχιστα προϊόντα αναφέρουν ότι μπορεί να είναι επιβλαβή για την εγκυμοσύνη της γυναίκας και για το έμβρυο. Τα περισσότερα όμως περιέχουν συστατικά χημικά που συνδέονται με γενετικές ανωμαλίες. Δεν είναι απαραίτητα ακατάλληλα ή επικίνδυνα ωστόσο δεν έχουν αποδειχθεί και 100% ακίνδυνα και ασφαλή για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες που έχουν εργαστεί στην καθαριότητα, ήταν πιο πιθανό να γεννήσουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες εξαιτίας της έκθεσής τους σε τοξικά και χημικά στοιχεία. Τι μπορεί να κάνει όμως μια έγκυος γυναίκα, όταν η καθαριότητα και το να ζει σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από μικρόβια και βακτήρια είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια και το έμβρυο; Ας δούμε ποια είναι τα καλύτερα και ποια τα χειρότερα προϊόντα καθαρισμού για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

-Μακριά από τους αιθέρες γλυκόλης

Οι αιθέρες γλυκόλης είναι διαλύτες εξαιρετικά επικίνδυνοι και άκρως τοξικοί. Είναι το νούμερο 1 στη λίστα με αυτά που η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγει. Συνδέονται με αποβολές αλλά και με γενετικές ανωμαλίες. Ακόμη και για ανδρική υπογονιμότητα ενοχοποιούνται. Συνήθως υπάρχουν μέσα σε σκληρά καθαριστικά για το εσωτερικό των φούρνων αφού αφαιρούν εύκολα τα καμένα λίπη. Στα συστατικά του προϊόντος μπορεί να αναγράφονται ως «2-butoxyethanol (EGBE) και methoxydiglycol (DEGME).

-Αποφεύγετε προϊόντα με φθαλικές ενώσεις

Η προγεννητική έκθεση με φθαλικές ενώσεις είναι δυνατόν να αυξήσει τον κίνδυνο συγγενών αναπαραγωγικών ανωμαλιών στα αγόρια. Συνήθως υπάρχουν μέσα σε αρωματικά χώρου ή σε προϊόντα καθαρισμού όπως υγρά σφουγγαρίσματος που ξεχωρίζουν για το άρωμά τους. Ομοίως και στα μαλακτικά ρούχων. Γι’ αυτό ειδικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η έγκυος πρέπει να κοιτά με προσοχή και τα συστατικά που περιέχουν τα μαλακτικά των ρούχων που χρησιμοποιεί.

-Περιορισμό και στα parabens

Δεν είναι σαφές ακόμα αν τα parabens μέσα στα καθαριστικά προϊόντα είναι 100% επικίνδυνα στην εγκυμοσύνη. Εκείνο που ξέρουμε όμως είναι πως δεν είναι αθώα με αποτέλεσμα να πρέπει να αποφεύγονται και στην εγκυμοσύνη ακόμα κι αν δεν το έχουμε γραμμένο. Δοκιμές σε ζώα έχουν δείξει ότι μπορούν να βλάψουν την ανδρική γονιμότητα αλλά να προκαλέσουν και σημαντικές γενετικές ανωμαλίες.

-Λέμε ναι στα προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον

Είναι κάπως κουραστικό να διαβάζουμε με προσοχή τα ψιλά γράμματα στα προϊόντα που αγοράζουμε αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο. Μια καλή λύση είναι να ξεκινήσετε από τώρα να χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα καθαρισμού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Άλλωστε αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και όταν θα έχετε το νεογέννητο μωρό σας στο σπίτι. Οτιδήποτε αποφεύγατε ως έγκυος θα πρέπει αυστηρά να εξακολουθήσετε να το αποφεύγετε.

-Φυσικές λύσεις καθαρισμού…

Η σόδα, το λευκό ξύδι και το λεμόνι αποτελούν φυσικά καθαριστικά που είναι και ακίνδυνα και θα πρέπει να γίνουν σύμμαχός σας στην καθαριότητα αν θέλετε να είστε 100% σίγουρη ότι δεν κινδυνεύετε. Αν πάλι θέλετε να αρωματίσετε τα ρούχα ή τον χώρο σας, χρησιμοποιείστε λεβάντα! Φυσική λύση που δεν θα σας βάλει σε κανέναν κίνδυνο.

Originally posted 2018-04-25 18:41:09.