Εγκυμοσύνη: Πώς θέτουν σε κίνδυνο το μωρό τα περιττά κιλά της μητέρας
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη: Πώς θέτουν σε κίνδυνο το μωρό τα περιττά κιλά της μητέρας

May 8, 2023

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη: Πώς θέτουν σε κίνδυνο το μωρό τα περιττά κιλά της μητέρας

Τα περιττά κιλά για μια γυναίκα είναι πρόβλημα και πριν την εγκυμοσύνη. Τι γίνεται όμως όταν η γυναίκα με τα περιττά κιλά είναι έγκυος; Μια νέα έρευνα μας λέει ότι τα περιττά κιλά της μητέρας θέτουν σε κίνδυνο το μωρό. Ας δούμε με ποιον τρόπο.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τα μωρά που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικής νόσου και παχυσαρκίας. Η παιδική παχυσαρκία, αξίζει να σημειώσουμε ότι πλέον αποτελεί παγκόσμια επιδημία με το 57% των παιδιών να είναι παχύσαρκα ή να έχουν την τάση να γίνουν παχύσαρκα ως τα 35 έτη της ζωής τους. Η παχυσαρκία όπως είναι γνωστό αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος και μπορεί βαθμιαία να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια με πιθανή την ανάγκη μεταμόσχευσης.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες χρειάστηκε να εξετάσουν βρέφη 2 εβδομάδων που γεννήθηκαν από μητέρες με κανονικό βάρος αλλά και βρέφη 2 εβδομάδων που γεννήθηκαν από παχύσαρκες μητέρες. Εξετάζοντας δείγματα κοπράνων από τα βρέφη των 2 κατηγοριών, διαπίστωσαν ότι τα μικρόβια από το έντερο των βρεφών που γεννήθηκαν από παχύσαρκες μητέρες προκάλεσαν μεταβολικές και φλεγμονώδεις αλλαγές στο ήπαρ και στα κύτταρα του μυελού των οστών των ποντικών όπου μεταφέρθηκαν.

Η συγγραφέας της μελέτης Tyalor Soderborg ανέφερε χαρακτηριστικά «Αυτό είναι το πρώτο πειραματικό στοιχείο που στηρίζει την υπόθεση ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου στα βρέφη που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες, οδηγεί ευθέως σε αυτές τις ασθένειες». Ο συνεργάτης της Jed Friedman συμπλήρωσε «Aν μπορούσαμε να τροποποιήσουμε το μικροβίωμα του εντέρου τις πρώτες δύο εβδομάδες ζωής του βρέφους, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτής της ασθένειας».

Μεγάλη προσοχή, λοιπόν, με τη διατροφή και τον έλεγχο του βάρους πριν την εγκυμοσύνη.

Originally posted 2018-11-21 11:35:54.