Εγκυμοσύνη με καλή διάθεση για παιδί χωρίς προβλήματα
Επικαιρότητα

Εγκυμοσύνη με καλή διάθεση για παιδί χωρίς προβλήματα

September 23, 2018

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη με καλή διάθεση για παιδί χωρίς προβλήματα

Η ενδομήτρια ζωή του παιδιού, η ζωή δηλαδή του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του. Το άγχος, η διατροφή και άλλοι παράγοντες, δεν βλάπτουν μόνο την εγκυμοσύνη ή το βρέφος που θα γεννηθεί αλλά μπορεί να έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στο παιδί και σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος και η στεναχώρια είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαβήτη τόσο στην μητέρα όσο και στο βρέφος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Μαστοράκου, «Το άγχος ή μία δύσκολη ψυχολογική διαταραχή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αντιδρά η γυναίκα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ζάχαρο στο αίμα της και αυτό να επηρεάζει μακροπρόθεσμα και το ίδιο το μωρό, και να εμφανίσει διαβήτη ή υπέρβαρη κατάσταση στην ενήλικη ζωή».

Με στοιχεία που προκύπτουν από 12ετή μελέτη της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, οι επιπτώσεις του άγχους στην εγκυμοσύνη είναι εξαιρετικά σοβαρές. Ακόμη, σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει ο καθηγητής μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 10-12 κιλά στην εγκυμοσύνη ενώ μια γυναίκα που μπαίνει ως υπέρβαρη στην εγκυμοσύνη πρέπει να χάσει μερικά κιλά. «Αυτό το λέω γιατί φαίνεται ότι το βάρος της μαμάς και ο τρόπος που διατρέφεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζει τον τρόπο που διαμορφώνεται όλο το σύστημα αντιμετώπισης του ζαχάρου μέσα στο μωρό, με αποτέλεσμα όταν αυτό γεννηθεί να κινδυνεύει να οδηγηθεί με τη σειρά του, στην ενήλικη ζωή, σε μία υπέρβαρη κατάσταση, και να αναπτύξει διαταραχές όπως σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή υπέρταση και άλλα αντίστοιχα αρνητικά για την υγεία φαινόμενα». Μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη, δεν πρέπει να πάρει κανένα κιλό στον πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να πάρει 4-5 κιλά και στο τρίτο τρίμηνο 6-7 κιλά.

Σχετικά με την άσκηση της εγκύου, ο κ. Μαστοράκος δήλωσε: «Δεν θα πρέπει να θεωρήσει τον εαυτό της ασθενή, θα πρέπει να κάνει με βάση τις οδηγίες του μαιευτήρα της τις κατάλληλες ασκήσεις, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε και το μυϊκό της σύστημα, αλλά και το καρδιαναπνευστικό να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πρέπει δηλαδή μία γυναίκα να είναι σε φόρμα»

Τέλος, αναφορικά με τον διαβήτη κύησης που απασχολεί πολλές εγκύους, ο καθηγητής τόνισε: «Ο διαβήτης κύησης ουσιαστικά είναι ένα καμπανάκι που χτυπάει στη γυναίκα, για να φροντίσει το βάρος και τη διατροφή της μετά τον τοκετό. Ιδίως αν υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένεια, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 στην ηλικία μετά τα 40. Αν η μητέρα αυξήσει το βάρος της και εμφανίσει διαβήτη κύησης, κινδυνεύει να κάνει υπέρβαρο μωρό, πάνω από 4 κιλά. Τότε αυτό το μωρό, μεταβολικά θα έχει μία προδιάθεση να μην μπορεί να χειριστεί ο οργανισμός του σωστά το ζάχαρο του.»