Εγκυμοσύνη και γάτα ως κατοικίδιο: ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη και γάτα ως κατοικίδιο: ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

June 12, 2021

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και γάτα ως κατοικίδιο: ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Στο παρελθόν όταν μια γυναίκα έμενε έγκυος, η πεποίθηση ότι ούτε από δίπλα της δεν πρέπει να περάσει μια γάτα ήταν εδραιωμένη για τα καλά. Πόσες γάτες δεν χαρίστηκαν, φιλοξενήθηκαν ή ακόμα χειρότερα πετάχτηκαν στο δρόμο ως επικίνδυνες για την εγκυμοσύνη της γυναίκας. Με τα χρόνια, οι έρευνες άρχισαν να αποδεικνύουν ότι η γάτα δεν είναι επικίνδυνη για την εγκυμοσύνη, με προϋποθέσεις όμως. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Το τοξόπλασμα

Ισχύει δυστυχώς ότι η γάτα μπορεί να κουβαλάει έναν μικροοργανισμό γνωστό ως τοξόπλασμα gondii, που προκαλεί την τοξοπλάσμωση η οποία μπορεί πράγματι να προκαλέσει αποβολή στην έγκυο γυναίκα. Είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη κυρίως κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μια γάτα όμως που είναι κατοικίδιο και ζει μέσα στο σπίτι με συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής δεν αποτελεί κίνδυνο. Αν η γάτα είναι εμβολιασμένη, καθαρή, τρέφεται σωστά –για παράδειγμα, δεν της δίνετε ωμές τροφές-, αλλάζετε καθημερινά το χώμα της και πλένετε σχολαστικά το δοχείο με το φαγητό της τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπτύξει τοξόπλασμα.

Οι γάτες από την άλλη πλευρά δεν είναι χρόνιοι φορείς του τοξοπλάσματος gondii. Όταν μολυνθούν σύντομα αναπτύσσουν αντισώματα και δύσκολα μεταδίδουν το παράσιτο. Κάπως έτσι για να μεταδώσει η γάτα το τοξόπλασμα gondii στον άνθρωπο θα πρέπει να έχει μόλις μολυνθεί από αυτό και να μην έχει προλάβει να αναπτύξει αντισώματα.

Οι αδέσποτες γάτες που δεν είναι εμβολιασμένες, ζουν στον δρόμο και είναι πιθανό να τρέφονται με ωμές τροφές και ειδικά ωμό κρέας είναι πιθανό να είναι φορείς του τοξοπλάσματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν έρχεστε σε επαφή με αδέσποτα ζώα κατά την εγκυμοσύνη. Ναι, να τα νοιάζεστε και να τα φροντίζετε αλλά καλύτερα μέσω των άλλων. Η επαφή με τα ζώα κάνει καλό στον ψυχισμό σας και ενδείκνυται για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό αν θέλετε να ταΐσετε τα αδέσποτα της γειτονιάς, δεν έχετε παρά να δώσετε την τροφή σε άλλον χωρίς να πλησιάσετε. Εσείς από απόσταση μπορείτε να τα χαζεύετε να τρώνε το φαγητό τους ευτυχισμένα.

Συμβουλή σε εγκύους που έχουν κατοικίδια γάτες:

Δεν χρειάζεται να διώξετε τη γάτα σας από το σπίτι. Αν η παρουσία της σας αγχώνει, δεν έχετε παρά να την δώσετε για ένα διάστημα στους γονείς σας ή σε φίλους. Μην την εγκαταλείψετε όμως. Να την επισκέπτεστε συχνά και σε καμία περίπτωση μην την πετάξετε στον δρόμο.

Ζητήστε από τον σύντροφό σας να αδειάζει καθημερινά το δοχείο με την τροφή της γάτας και να το πλένει σχολαστικά φορώντας γάντια. Το ίδιο πρέπει να κάνει και με το χώμα της γάτας. Πρέπει να ξέρετε ότι η επαφή με τα κόπρανα της γάτας μπορεί να σας μεταδώσει το τοξόπλασμα. Γι’ αυτό μακριά από το χώμα της.

Μην ταΐζετε ωμό κρέας τη γάτα σας και μην της επιτρέπετε να βγαίνει από το σπίτι σας, να κάνει τη βόλτα της και να επιστρέφει ξανά μέσα, αφού δεν ξέρετε ούτε τι έφαγε έξω, ούτε αν κυλίστηκε στα σκουπίδια με άλλες γάτες, ούτε τίποτα από όλα αυτά που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επικίνδυνα.

Originally posted 2018-03-23 16:34:07.