Εγκυμοσύνη και κρυολόγημα: γιατροσόφια αντί φαρμάκων
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη και κρυολόγημα: γιατροσόφια αντί φαρμάκων

January 4, 2018

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και κρυολόγημα: γιατροσόφια αντί φαρμάκων

Οι ιώσεις και τα κρυολογήματα μπορούν να είναι πολύ βασανιστικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Το γεγονός ότι οι γιατροί συνιστούν τη μη λήψη φαρμάκων σε εγκύους, αυτονόητα σημαίνει πως τα ενοχλητικά συμπτώματα μιας ίωσης μπορούν να ταλαιπωρήσουν την έγκυο γυναίκα περισσότερο από άλλες φορές. Σαφώς και κάποια φάρμακα επιτρέπονται, με την οδηγία πάντα του γιατρού. Ας δούμε όμως «γιατροσόφια» που είναι ακίνδυνα για την έγκυο γυναίκα και το έμβρυο και τα οποία μπορούν να την ανακουφίσουν σημαντικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος.

Η κοτόσουπα
Το κοτόπουλο περιέχει ένα αμινοξύ που βοηθά στη μείωση της βλέννας που σωρεύεται στους πνεύμονες και προκαλεί βήχα. Κάπως έτσι, η κοτόσουπα θεωρείται φάρμακο για το κρυολόγημα στην περίοδο της εγκυμοσύνης και όχι μόνο. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σούπα, δοκιμάστε την θεραπευτική κοτόσουπα. Ειδικά αν σας την έχουν φτιάξει άλλοι με αγάπη και κατανόηση…

Το μέλι
Το μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και με τις πολλές βιταμίνες του θωρακίζει τον οργανισμό. Το μέλι ωστόσο δεν δρα μόνο προληπτικά αλλά και θεραπευτικά, αφού καταπολεμά τις λοιμώξεις με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του. Συγκεκριμένα, όσο πιο σκούρο είναι το μέλι, τόσο το καλύτερο, αφού σύμφωνα με έρευνες είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Το αλατόνερο
Θυμάστε τη μητέρα σας τα καλοκαίρια που σας φώναζε να κάνετε γαργάρες με θαλασσινό νερό; Κάτι ήξερε… Το αλατόνερο εξοντώνει τα βακτήρια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των τροφίμων. Μια κουταλιά του γλυκού αλάτι, διαλυμένη καλά σε μισή κούπα χλιαρό νερό είναι η ιδανική αναλογία. Τρεις φορές τη μέρα και σύντομα θα περάσει ο ενοχλητικός πονόλαιμος.

Σκόρδο
Μπορεί η μυρωδιά του να είναι ενοχλητική και η γεύση του όχι ό,τι καλύτερο αν δεν συνοδεύει κάποιο φαγητό, ωστόσο το «βρωμερό» σκόρδο είναι σωστό φάρμακο για το κρυολόγημα. Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, μια ισχυρή αντιβιοτική ουσία. Ζητήστε την κατανόηση των άλλων… ή να σας φέρουν από το περίπτερο ένα πακέτο τσίχλες!

Ξεκούραση
Η περίοδος της εγκυμοσύνης απαιτεί αρκετή ξεκούραση και ειδικά σε συνδυασμό με κρυολόγημα ή ίωση επιβάλλεται να ζητήσετε από τους άλλους να σας κακομάθουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κούραση αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί και να καταπολεμήσει την ίωση ή το κρυολόγημα. Χαλαρώστε στον καναπέ, μεγάλη προσοχή με τα αφεψήματα, αφού πολλά από αυτά απαγορεύονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν θέλετε να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας και να μαλακώσετε τον λαιμό σας, προτιμήστε ένα χλιαρό γάλα με μέλι ή ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μερικές σταγόνες λεμόνι και μια κουταλιά μέλι.