Εγκυμοσύνη και κατακράτηση υγρών: γιατί συμβαίνει και πώς θα απαλλαγείτε
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη και κατακράτηση υγρών: γιατί συμβαίνει και πώς θα απαλλαγείτε

January 5, 2018

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και κατακράτηση υγρών: γιατί συμβαίνει και πώς θα απαλλαγείτε

Η κατακράτηση υγρών στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι εξαιρετικά κουραστική και εκνευριστική. Παρουσιάζεται με αύξηση βάρους αδικαιολόγητη –Σούζη δεν τρως και δεν ψεύδεσαι!- που μπορεί να ξεπεράσει και τα 3κιλά. Πρόκειται για σύμπτωμα δυσάρεστο που μπορεί να ταλαιπωρήσει την έγκυο γυναίκα κυρίως κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της, κάνοντάς την σχεδόν να μην μπορεί να φορέσει παπούτσια.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται σημαντικά η ποσότητα του αίματος της εγκύου. Μπορεί η αύξηση αυτή να αγγίξει και το 50%… Αυτή η αλλαγή επιβαρύνει την κάτω κοίλη φλέβα, η οποία βρίσκεται στα δεξιά του σώματός μας και έχει την ευθύνη της μεταφοράς του αίματος από τα κάτω άκρα στην καρδιά. Συνέπεια της μειωμένης αποτελεσματικότητά της, είναι να ωθούνται τα υγρά προς τα κάτω. Οι ορμονικές διαταραχές επίσης, καθώς και οι αλλαγές στα επίπεδα του νατρίου και του καλίου ευθύνονται για αυτήν την έντονη κατακράτηση υγρών, στην οποία το σώμα δυσκολεύεται πραγματικά να απαντήσει.

Πώς να ανακουφιστείτε από την δυσάρεστη κατακράτηση των υγρών κατά την εγκυμοσύνη:

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε νερό όπως είναι τα λαχανικά και τα φρούτα.

Πιείτε περισσότερο νερό και πολλούς χυμούς χωρίς ζάχαρη.

Ωραίο το αλατάκι, αφού νοστιμίζει τη ζωή μας, αλλά θα πρέπει να το μειώσετε πολύ σημαντικά αν θέλετε να ξεπρηστείτε.

Και τα γλυκά επίσης, τα οποία πρέπει έτσι κι αλλιώς να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη.

Περιορίστε την κατανάλωση υδατανθράκων καθώς και τροφών που είναι πλούσιες σε νάτριο. Τέτοιες τροφές είναι τα παστά ψάρια, το καπνιστό κρέας και τα αλλαντικά.

Μην διστάσετε να ασκηθείτε. Αν δεν υπάρχουν επιπλοκές και ο γυναικολόγος σας το επιτρέπει, η άσκηση μόνο καλό μπορεί να σας κάνει. Με την άσκηση βοηθάτε τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τη λειτουργία της κάτω κοίλης φλέβας. Κάπως έτσι ξεπρήζονται και τα άκρα σας.

Ας σημειώσουμε δε ότι η κατακράτηση των υγρών εμφανίζεται σταδιακά από τον 7ο μήνα κύησης και μετά. Αν ξαφνικά διαπιστώσετε ένα πρήξιμο αδικαιολόγητο, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας.