Εγκυμοσύνη και σάκχαρο: πώς επηρεάζει το βρέφος
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη και σάκχαρο: πώς επηρεάζει το βρέφος

November 20, 2022

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και σάκχαρο: πώς επηρεάζει το βρέφος

Οι γυναίκες με επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλότερα από το φυσιολογικό διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ακόμα και αρκετά χρόνια μετά τον τοκετό, όπως μας ενημερώνει μια νέα μελέτη πάνω στο θέμα. Το πόρισμα από την πρώτη φάση της μελέτης γύρω από την εγκυμοσύνη και το σάκχαρο, μας λέει ότι η μέτρια αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι δυνατόν να αυξήσει την πιθανότητα επιπλοκών για το βρέφος, τόσο πριν από τη γέννησή του όσο και μετά.

Όπως δείχνει η έρευνα, τα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες με υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά την εγκυμοσύνη, ήταν περισσότερο επιρρεπή στην παχυσαρκία ενώ το εν λόγω εύρημα ισχύει και ανεξάρτητα από το αν η έγκυος θα αναπτύξει διαβήτη κύησης. «Για τις μητέρες, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη μετέπειτα ανάπτυξη ανώμαλων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2. Αυτό είναι πέρα και πάνω από τον κίνδυνο διαβήτη που συνδέεται με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Boyd Metzger, επίτιμος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο. Για την έρευνα χρειάστηκε να μελετηθούν στοιχεία από μια εθνική μελέτη που παρακολούθησε τις μητέρες και τα παιδιά τους για 10 έως 14 χρόνια μετά τη γέννηση.

Η δεύτερη  φάση της μελέτης συγκρίνει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε μητέρες που είχαν διαβήτη κύησης με εκείνες που δεν είχαν. Όπως διαπιστώθηκε, οι βλάβες ακόμη και από τη μέτρια αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επηρεάζουν και τη μητέρα και το παιδί για περισσότερο από 10 χρόνια. Από τις γυναίκες με αυξημένο σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 11% είχε διαβήτη τύπου 2, 10 έως 14 χρόνια μετά τον τοκετό, ενώ το 42% είχαν προδιαβήτη. Από τις γυναίκες που δεν είχαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περίπου το 2% είχαν διαβήτη τύπου 2 και μόλις πάνω από 18% βρίσκονταν στο στάδιο του προδιαβήτη.

Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την έρευνα, διαπίστωσαν ότι το 19% των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν παχύσαρκα, σε σχέση με το 10% των παιδιών μητέρων που είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. «Είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη να υποβάλλονται σε εξετάσεις για να γίνεται διάγνωση τόσο του διαβήτη κύησης όσο και των άλλων καταστάσεων που πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τόσο οι μητέρες όσο και τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Originally posted 2018-09-13 08:03:09.