Διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά: τα θετικά και τα αρνητικά
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά: τα θετικά και τα αρνητικά

September 7, 2022

author:

Parenting.gr

Διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά: τα θετικά και τα αρνητικά

Ο παππούς και η γιαγιά είναι το πολυτιμότερο δώρο στη ζωή των παιδιών. Κανένας άλλος δεν μπορεί να τους χαρίσει απλόχερα όλη αυτή τη γλύκα που οι δυο αυτοί άνθρωποι έχουν μαζεμένη για τα εγγόνια τους. Για των παιδιών τους τα παιδιά. Αρκετοί γονείς επιλέγουν να στείλουν διακοπές τα παιδιά τους στον παππού και τη γιαγιά, ειδικά αν εκείνοι ζουν στο χωριό ή σε κάποιο νησί. Υπάρχουν αρνητικά στις διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

-Τα αρνητικά των διακοπών με τον παππού και τη γιαγιά

Δεν είναι σημαντικά τα αρνητικά των διακοπών με τον παππού και τη γιαγιά μπροστά στα τόσα θετικά που θα δούμε στη συνέχεια, όμως πρέπει να τα επισημάνουμε. Πολλές φορές ο παππούς και η γιαγιά είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας. Το να στείλουμε σε εκείνους τα παιδιά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, χωρίς να είναι μαζί ο ένας τουλάχιστον από τους δύο γονείς, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για εκείνους. Οι ίδιοι δύσκολα θα σας πουν ότι δεν αντέχουν να τρέχουν πίσω από τα παιδιά από λαχτάρα να τα δουν και να περάσουν κάποιες μέρες μαζί τους. Στην πραγματικότητα όμως μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό όλο αυτό ειδικά αν τα παιδιά σας είναι μικρά και ζωηρά. Τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά είναι πιο ανεξάρτητα και καταλαβαίνουν. Και πάλι είναι μεγάλη ευθύνη αλλά δεν συγκρίνεται με το άγχος και το τρέξιμο του μικρού παιδιού.

Ένα άλλο αρνητικό, έχει να κάνει με το πόσο πολύ μπορεί να τα κακομάθουν μέσα σε λίγες μόλις μέρες. Αν έχετε κάνει μεγάλη προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα σε πολλούς τομείς όπως είναι η διατροφή, η συμπεριφορά, το πρόγραμμα… θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι μετά τις διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή όλα όσα καταφέρατε. Κι αυτό γιατί ο παππούς και η γιαγιά δεν χαλάνε χατίρι! Υπήρξατε παιδί και το ξέρετε αυτό καλά!

-Τα θετικά των διακοπών με τον παππού και τη γιαγιά

Οι μέρες ξεγνοιασιάς με τον παππού και τη γιαγιά είναι μέρες γλύκας για τα παιδιά. Η αγκαλιά τους, το χάδι τους, οι ιστορίες του παππού και οι περιποιήσεις της γιαγιάς, είναι εικόνες και στιγμές που κάθε παιδί έχει ανάγκη στη ζωή του. Κάνουν τις ζωές μας καλύτερες και πιο όμορφες ο παππούς και η γιαγιά. Η σοφία και η γνώση τους, τα διδάγματά τους αλλά και ο τρόπος που εξηγούν τα πράγματα, ο τρόπος που χαμογελούν, που κατανοούν, που εξηγούν έχουν άλλη διάσταση και είναι μαγική. Τα παιδιά ξεκουράζονται, παίζουν με την ψυχή τους την ίδια στιγμή που ξέρουν πως κάποιος που τα αγαπά όσο και οι γονείς τους, είναι εκεί γι’ αυτά και νοιάζεται. Ο παππούς και η γιαγιά γλυκαίνουν τις διακοπές και δίνουν στα παιδιά να καταλάβουν ποιο είναι το νόημα και οι αξίες της οικογένειας.

Από την άλλη πλευρά, είναι αναζωογονητικό και για τους ίδιους, να χαίρονται τα εγγόνια τους. Ειδικά αν είναι σχετικά νέοι και σας αποχωρίστηκαν νωρίς λόγω σπουδών, τα εγγόνια είναι το νόημα στη ζωή τους και μια ευκαιρία να ξαναζήσουν τα νιάτα τους. Ο συναισθηματικός δεσμός που αναπτύσσουν με τα εγγόνια είναι ανεκτίμητος. Θα δείτε ότι στο μέλλον και ενώ μεγαλώνουν και περνούν την εφηβεία, αν είναι δεμένα με τον παππού και τη γιαγιά από μικρά, σε εκείνους θα τρέχουν για να πουν όλα όσα διστάζουν να πουν σε εσάς. Φιλαράκια και μαζί οικογένεια!

Originally posted 2018-06-24 15:03:37.