Ψάχνω νταντά: tips για να βρεις την καλύτερη
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ Τα προβλήματα

Ψάχνω νταντά: tips για να βρεις την καλύτερη

April 19, 2018

author:

Parenting.gr

Ψάχνω νταντά: tips για να βρεις την καλύτερη

Έρχεται η στιγμή που πρέπει να αφήσεις το μωρό σου ή το μεγαλύτερο παιδί σου από την δική σου καθημερινή φροντίδα για να επιστρέψεις στη δουλειά. «Ψάχνω νταντά» είναι οι λέξεις που επαναλαμβάνεις ανά τακτά χρονικά κάθε φορά που συναντάς ανθρώπους που εμπιστεύεσαι. Δεν είναι όμως αρκετό να σου πουν οι άλλοι για μια καλή κοπέλα που μπορεί να κρατήσει το παιδί σου με σεβασμό, επαγγελματισμό και αγάπη. Δες παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρεις όταν ψάχνεις νταντά αλλά και τα tips που θα σε οδηγήσουν στην επιλογή της καλύτερης…

Η απασχόληση μιας νταντάς και η απόφαση να ανατεθεί σε εκείνη πολύ σημαντικός χρόνος της φροντίδας και διαπαιδαγώγησης του παιδιού, είναι μια αρκετά δημοφιλής επιλογή για τους γονείς αλλά ταυτόχρονα και μια επιλογή που απαιτεί διεξοδική έρευνα. Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα μπει στο σπίτι για να περάσει χρόνο πολύ σημαντικό με ό,τι πιο πολύτιμο στη ζωή μιας οικογένειας. Τα παιδιά… Σε συνεργασία με τον σύντροφό σου θα πρέπει να «σκανάρεις» με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια τον άνθρωπο που θα αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών σου κατά την απουσία σου. Όταν πια θα έχεις ολοκληρωμένη εικόνα για το προφίλ αυτού του υποψηφίου, δεν θα πρέπει να έχεις καθόλου απορίες, αναπάντητα ερωτήματα και σκιές για την προσωπικότητά του.

-Απαραίτητο να απαντηθεί: «Τι νταντά ψάχνω;»

Πριν ξεκινήσεις την έρευνα για την ιδανική νταντά που θα αναλάβει την φροντίδα του παιδιού σου, θα πρέπει πρώτα να έχεις καταλήξει τι νταντά ψάχνεις. Υπάρχουν διαφορές από νταντά σε νταντά, ανάλογα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει και τις ώρες που απασχολείται. Υπάρχει για παράδειγμα η νταντά πλήρους απασχόλησης η οποία κρατά το παιδί για 8 και πλέον ώρες και αποχωρεί όταν η μητέρα επιστρέφει στο σπίτι. Υπάρχει η εσωτερική νταντά, η οποία μένει στο σπίτι και ασχολείται με τα παιδιά στη διάρκεια όλης της μέρας και υπάρχει και η νταντά μερικής απασχόλησης, η οποία αναλαμβάνει τα παιδιά για λίγες μόνο ώρες μέσα στη μέρα και με σκοπό να λειτουργήσει βοηθητικά προς τη μητέρα.

-Βάλε σε προτεραιότητα τις απαιτήσεις σου

Τι ακριβώς θέλεις από την νταντά που θα προσλάβεις; Αυτό θα πρέπει να το έχεις απαντήσει όταν θα πεις «Ψάχνω νταντά». Μπορεί στο μυαλό σου να έχεις ότι θα βρεις την τέλεια γυναίκα για τη φροντίδα των παιδιών σου, ωστόσο αν η ίδια πελαγώνεις όταν είσαι μαζί τους, δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και με την γυναίκα που θα επιλέξεις, αν δεν έχεις θέσει συγκεκριμένα πράγματα ως προαπαιτούμενα. Γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να συντάξεις μια λίστα με τις προτεραιότητες. Μια λίστα με τις απαραίτητες ικανότητες και μια άλλη με τις υποχρεώσεις. Το άτομο που συμπληρώνει τα περισσότερα της λίστας σου, είναι ο άνθρωπός σου!

-Ρώτα την οικογένεια και φίλους για άτομα που εμπιστεύονται

Εκείνο που πρωτίστως απασχολεί κάθε μητέρα είναι η ασφάλεια του παιδιού της όσο αυτό μένει στην επίβλεψη της νταντάς. Συγγενικά πρόσωπα αλλά και φίλοι με παιδιά σε μικρή ηλικία είναι συνήθως καλή πηγή πληροφοριών για νταντάδες αλλά και για εμπειρίες που είχαν μαζί τους. Μην διστάσεις να ζητήσεις ονόματα και πληροφορίες από ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και οι οποίοι συνεργάζονται με νταντάδες καθώς και εκείνοι μεγαλώνουν μικρά παιδιά.

-Μελέτησε με προσοχή τα βιογραφικά και μην αφήσεις κενά ή αναπάντητα ερωτήματα

Καλό θα είναι κάθε υποψήφια νταντά που θα συναντήσεις να έχει μαζί της και το βιογραφικό της σημείωμα, στο οποίο θα αναφέρονται λεπτομερώς η οικογενειακή της κατάσταση, οι σπουδές της, η επαγγελματική της ενασχόληση, οι οικογένειες με τις οποίες συνεργάστηκε στο παρελθόν στο μεγάλωμα των παιδιών τους μαζί με τον χρόνο έναρξης και λήξης της συνεργασίας και φυσικά να αναφέρονται οι λόγοι που διεκόπη η συνεργασία αλλά και τα στοιχεία της οικογένειας. Στην περίπτωση της νταντάς τουλάχιστον μια συστατική επιστολή είναι απαραίτητη.

-Οι ερωτήσεις που δεν θα πρέπει να παραλήψεις
-Πόσο πρόσφατα υπήρξε νταντά και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
-Πώς θα περιέγραφε αυτήν την εμπειρία;
-Έχει δικά της παιδιά;
-Έχει λάβει συγκεκριμένη εξειδίκευση σε θέματα φροντίδας παιδιών και διαπαιδαγώγησης;
-Τι ηλικίες παιδιών έχει αναλάβει στο παρελθόν;
-Αν υπάρχουν προβλήματα υγείας.
-Αν έχει εμβολιαστεί.
-Γιατί επέλεξε να κάνει αυτή τη δουλειά;
-Με τι ηλικίες παιδιών νιώθει πιο εξοικειωμένη;
-Ποιες δραστηριότητες πρόκειται να έχει καθημερινά με τα παιδιά;
-Τι θα κάνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως είναι ένας τραυματισμός, μια πυρκαγιά ή ένας σεισμός;
-Τι απολαμβάνουν περισσότερο τα παιδιά μαζί της;
-Ξέρει πώς να φροντίσει ένα παιδί; (Αλλαγή πάνας, τάισμα, μπάνιο)
-Πώς θα παρηγορήσει ένα παιδί που κλαίει ή γκρινιάζει επειδή θέλει τη μαμά του;
-Πώς θα αντιδράσει αν το παιδί την προσβάλλει, τη χτυπήσει ή δεν την υπακούει;
-Ξέρει πώς να προετοιμάσει τα παιδικά γεύματα;
-Ποιες ώρες και μέρες είναι διαθέσιμη να εργαστεί;
-Ποια είναι η αμοιβή που ζητά;
-Ποια ήταν η χειρότερη εμπειρία που είχε ως σήμερα ως νταντά;
-Τι μπορείς να κάνεις εσύ ως μητέρα για να διευκολύνεις το έργο της…

Πηγή: Nanny.gr